На сході тестують новий український розвідувальний дрон "Довбуш Т10". Це багатофункціональний БПЛА, який можна модернізувати у розвідувальний чи ударний дрон.

Як йшлося в ефірі "1+1", завдяки новітньому програмному забезпеченню і спецобладнанню український дрон недоступний для ворожих сил електронної протидії та ППО.

Готові "Довбуші" безкоштовно передають силам оборони, розповів організатор проекту з виробництва безпілотників, співзасновник monobank Володимир Яценко. Він говорить, що вже почалося масове виробництво дронів, щоправда, не в Україні, а в одній з країн Європи: "Зараз, я думаю, ця кількість буде не 1-3, а перевищувати 10 і більше на день". 

За словами Яценка, "Довбуші" майже не засікаються РЕБами чи ППО. Та є у цього дрона слабкі місця, як і в решти безпілотників, тих самих "Шахедів": вони можуть страждати від несприятливих погодних умов.

Організатор проекту з виробництва безпілотників каже, що наразі головне завдання України - виробництво високоточної зброї - з похибкою удару в 1-2 метри. "Найвпливовіші фахівці працюють над цією темою. Основне і головне – мати обладнання для завдавання високоточного удару", - підсумував він.

Український дрон Punisher: що про нього відомо

Розробка безпілотного комплексу Punisher або "Каратель" розпочалася у 2016 році. До початку широкомасштабного вторгнення 2022 року БПЛА здійснив близько 120 місій.

Це найменший і найлегший ударний дрон, який не має аналогів у світі. Він здатен завдавати ударів по захищених об’єктах ворога на глибині до 40 кілометрів.

Вартість комплексу становить близько 50 тисяч доларів США, безпосередньо літальний апарат — близько 10 тисяч доларів США.

Вас також можуть зацікавити новини: