Останніми днями все більше можна почути про потребу посилити в Україні ППО. В інтерв’ю Die Welt міністр МЗС Олексій Кулеба зазначив, що "ми закриємо очі, якщо не отримаємо [ракети] Taurus, але отримаємо системи ППО". МЗС Німеччини, у свою чергу, повідомили, що створення щита ППО для України буде обговорюватись на зустрічі країн G7 у Токіо, яка відбувається саме зараз. Раніше секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що для захисту українців взимку Україна може навіть орендувати системи ППО. Це, мовляв, дозволить максимально збільшити кількість таких систем, адже Україна їх дуже потребує.

Зима очікується складною. Росія напевне накопичує сили, десятками виробляючи нові ракети та модернізуючи старі. Тому нічого дивного в бажанні України захиститися – немає.

Окрім засобів ППО, які Україна вже отримала, ми розробляємо різні гібридні варіанти. Наприклад, коли на старі радянські установки ставляться нові американські ракети. Також чув про ідеї переробки певних ракет інших типів на ракети протиповітряної оборони… Однак не можна відкидати й ідею взяти певні системи ППО в оренду.

Відео дня

Оренда військового обладнання існує як практика. Можу помилитися, але, здається, випадки оренди коштовних збройних систем були зокрема і в рамках НАТО. Не пам’ятаю, хто кому, але чув про оренду Patriot у Європі. Ми також пам’ятаємо приклад оренди шведських літаків Gripen країнами Східної Європи... Тому ідея оренди систем ППО з’явилась не на порожньому місці, це нормальна практика (після закінчення терміну оренди, орендоване обладнання повертається).

Україна має потребу закривати усе небо. Такого немає у жодній країні

Загалом ця ідея може дозволити отримати Україні максимальну кількість систем ППО на цю зиму. І це було б надзвичайно корисно, адже Україна має потребу закривати усе небо. Такого немає у жодній країні. Маю на увазі, що жодна країна не має повністю захищеного неба: зазвичай захищаються основні прогнозовані напрями ударів, захищаються основні об’єкти. Але  коли є потреба всю країну захищати, оскільки удари можуть будь-куди, і ніхто не знає куди, тут ми унікальні…

Наскільки ідея реалістична, сказати важко. Я не маю інформації, чи відбувалися попередні розмови з цього приводу, з ким саме, які резерви є у наших партнерів. Але якщо навіть один комплекс Patriot чи Samp-t вдасться отримати, вже буде добре.

Щодо ціни, то це питання, думаю, вирішується індивідуально. Адже як такого ринку оренди озброєння немає. Крім того, думаю, йдеться не стільки про ціну, як про механізм, який дозволить нашим партнерам надати необхідні Україні системи ППО в такий спосіб. Річ у тім, що через різні політичні та економічні чинники, деякі партнери України не можуть надати нам потрібне озброєння як допомогу. Але якщо це відбудеться як оренда, в цьому не буде нічого дивного. Ба більше, ідея не в тому, скільки це коштує, а в тому, щоб максимально, наскільки це можливо, збільшити кількість систем ППО в Україні напередодні важкої зими.

Олексій Їжак, завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД)