Експерти назвали найбільші виклики для Ізраїлю у боротьбі з ХАМАС / фото ua.depositphotos.com

Упродовж років бойовики палестинського терористичного угруповання ХАМАС будували на території сектора Гази великий лабіринт підземних тунелів. У них бійці можуть переховуватися та зберігати свій ракетний арсенал. Розчищення та знищення цих тунелів матиме вирішальне значення у тому, чи зможе зрештою Ізраїль знищити ХАМАС, йдеться в матеріалі AP.

Експерти називають битви в тунелях одними з найскладніших. За таких умов ворог може сам обирати, де і коли почати бій, а також визначити, коли і як він закінчиться.

"[Бойовики] мали час подумати про те, де вони збираються бути, і є мільйони прихованих місць, у яких вони можуть перебувати. Вони можуть вибрати час свого залучення. Ви не зможете бачити їх, але вони можуть бачити вас", – зазначає Джон Спенсер, майор армії США у відставці та керівник відділу вивчення міської війни в Інституті сучасної війни у ​​Вест-Пойнті.

Відео дня

Аріель Бернштейн, колишній ізраїльський солдат, який брав участь у війні, описав попередні міські бої на півночі Гази як суміш "засідок, пасток, схованок, снайперів". Він згадував, що тунелі дезорієнтували та створювали сюрреалістичний ефект та сліпі зони. Це дозволяло бійцям ХАМАС виникати нізвідки, щоб атакувати.

"Це було так, ніби я боровся з привидами. Ви їх не бачите", – казав він.

Масштаби та небезпека тунелів ХАМАС 

Площа самого сектора Гази становить лише 360 квадратних кілометрів. Утім Єгієх Сінвар, політичний лідер ХАМАС, заявляв, що бойовики мають таку кількість тунелів, що їхня загальна площа перевищує площу сектора. 

"Вони почали говорити, що знищили 100 кілометрів тунелів ХАМАС. Я кажу вам, що тунелі, які ми маємо в секторі Гази, простягаються на понад 500 кілометрів. Навіть якщо вони кажуть правду, вони знищили лише 20% тунелів", – стверджував Сінвар після кривавої 11-денної війни з Ізраїлем у 2021 році.

У минулому Ізраїль бомбардував ХАМАС з повітря. Також використовував вибухівку для руйнування тунелів. Але для витіснення ХАМАС потрібно розчистити ці тунелі повністю. За оцінками експертів, останні удари Ізраїлю по Газі вбили понад 7300 людей, але завдали лише обмеженої шкоди підземній мережі тунелів. 

Аналітичний центр Soufan Center прогнозує, що розчищення тунелів буде "повільним, методичним процесом". Ймовірно, Ізраїль покладатиметься на роботів та розвідників з метою виявити всі тунелі. 

Ситуацію ускладнює те, що під час штурму ізраїльської території 7 жовтня бойовики ХАМАС взяли близько 200 людей в заручники. І помістили їх у свої тунелі.

"Враховуючи методичне планування атаки, здається ймовірним, що ХАМАС присвятить багато часу плануванню наступного етапу, проводячи масштабну підготовку поля бою в Газі. Використання заручників як живого щита додасть додатковий рівень складності боротьбі", – зазначають в Soufan Center.

Експерти водночас наголощують, що у цих умовах технологічні переваги ізраїльської армії будуть нівельовані. 

"Коли ви входите в тунель, він дуже вузький, темний і вологий, ви дуже швидко втрачаєте відчуття простору та часу. У вас є цей страх перед невідомим: хто заходить за ріг, чи буде засідка. І ніхто не може прийти і врятувати вас. Ви ледве можете спілкуватися із зовнішнім світом, зі своїм підрозділом", – зазначає Дафне Річмонд-Барак, професорка Ізраїльського університету Рейхмана, яка написала книгу про підземну війну.

Експертка також наголошує, що ситуація на полі бою може змусити ізраїльську армію розпочати перестрілки в тунелях, під час яких заручники можуть бути випадково вбиті. А вибухові пастки можуть здетонувати, поховавши заживо як солдатів, так і заручників.

Попри ці ризики, вона наголошує, що ці тунелі мають бути знищені, щоб Ізраїль міг досягти своїх військових цілей. "Є робота, яку потрібно виконати, і вона буде виконана зараз", – сказала вона.

Війна Ізраїлю з ХАМАС - останні новини

26 жовтня, після тривалої підготовки до наземної операції в секторі Гази Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) здійснила цілеспрямований рейд у північній частині регіону. Було застосовано танки. Після завершення операції війська залишили цей район.

Водночас ізраїльські військово-повітряні сили, як стверджується, завдали нищівних ударів по тунелях ХАМАС в секторі Гази, де ті зберігали свої ракети.

27 жовтня ЦАХАЛ зайшла в сектор Гази, застосувавши сили піхоти, бойову техніку, БПЛА та авіацію. Також було ухвалено рішення про розширення наземної операції у секторі Гази.

Ізраїль стверджує, що поки не розпочинає офіційне наземне вторгнення, про який йшлося останні пару тижнів. ЦАХАЛ пояснює останні атаки як зачистку для створення оптимальних оперативних умов на місцях.

Вас також можуть зацікавити новини: