Навчання НАТО планувалися задовго до початку війни в Україні / фото: ua.depositphotos.com

НАТО проведе свої стратегічні ядерні навчання на відстані 600 миль (близько 965,5 км) від РФ, не планує використовувати реальні боєприпаси.

Про це йдеться в заяві Білого дому.

В адміністрації Байдена відзначають, що в навчаннях будуть брати участь близько 14 країн НАТО.

Відео дня

Також повідомляється, що навчання планувалися задовго до початку війни в Україні.

"Ці навчання не пов'язані ні з якими реальними світовими подіями або з тим, що робить Росія", - розповів координатор зі стратегічних комунікацій в Раді національної безпеки США Джон Кірбі.

Ядерні загрози Путіна - що відомо

21 вересня російський президент Володимир Путін разом з оголошенням в країні часткової мобілізації пригрозив заходу ядерною зброєю.

Цьому слідували спроби Кремля анексувати захоплені українські регіони. У цьому контексті російські чиновники почали заявляти, що РФ застосує ядерну зброю в разі посягання на свою територію.

Однак результатів псевдореферендумов світ не визнає, А США і союзники погодилися, що Україна повинна деокупувати захоплені Москвою території. 

Західні аналітики погоджуються з твердженням, що ядерний шантаж швидше свідчить про непросте становище, в якому опинилася армія Росії на полі бою.

Разом з тим в українській розвідці припускають, що РФ може застосувати зброю масового знищення. США вже пригрозили "катастрофічними наслідками" якщо Путін на це зважиться. 

В цілому, на думку Інституту вивчення війни, існує лише два варіанти застосування ядерної зброї: уздовж лінії фронту і масованого удару по всій Україні. Однак жоден з них не дасть Росії реальної переваги на полі бою, оскільки ЗС РФ в нинішньому стані просто не здатні вести бій в ураженій радіацією зоні, а самі удари не дозволять повністю захопити Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: