Якого роду слово кава - точна відповідь / depositphotos.com

Складно знайти людину, яка б не пила каву, ще складніше - того, хто жодного разу в житті не використовував це слово в своїй мові. Проте вже кілька десятків років точаться суперечки на предмет - слово "кава" якого роду, і як правильно говорити. УНІАН з'ясував правду.

Хто придумав, що кава чоловічого роду - філологічні витоки

Існує версія, ніби, слово "кофе" (рос.) - це запозичення від англійської coffee або голландського koffie, що ніяк не полегшує ситуацію з родом, адже всі слова в російській мові (і запозичені, і свої), що закінчуються на "е" мають середній рід, і не зовсім зрозуміло, звідки взявся чоловічий.

Якщо звернутися до лінгвістики, то стає зрозуміло, що єдине логічне пояснення чоловічого роду - це запозичення слова з французької мови, де цей напій називають le café. Слово має чоловічий рід, тому що в цій іноземній мові середнього роду вже давно не існує.

Відео дня

Ситуація зі словом "кофе" (рос.) трохи складніше - приблизно з 1762 року в словниках російської мови можна було знайти слова "кофій" або "кофей", звичайно, чоловічого роду. За старих часів так і говорили: "Подайте мені кофею". Надалі це слово вийшло з ужитку і набуло іншої форми - "кофе", а рід залишився від більш ранніх версій. Більш того, з 1800 року слово "кофій" використовувалося все рідше і рідше, потім стало прерогативою малоосвічених верств населення, а потім і взагалі при написанні полягало в лапки. 

Ще один варіант, чому кава чоловічого роду - жарт, пов'язаний з якістю. Мовляв, другосортний напій цілком можна назвати "воно", а кава преміум класу - тільки "він" (рос.). На ділі це виглядає так само нерозумно, як і спроба належати до певного соціального прошарку, в якому освічена людина високого статусу повинна вміти правильно вимовляти слова. Лінгвістика розбиває цю позицію в пух і прах, так як існує безліч запозичених слів, які в оригіналі мають інший рід, однак, це не заважає ними користуватися і адаптувати під свою мову.

Якого роду кава в українській мові

Люди, які володіють українською мовою, знають, що популярний ароматний напій називається "кава", і має жіночий рід. Це незвично, адже в російській мові цей варіант навіть не розглядається - суперечки йдуть між чоловічим і середнім. Однак, важливо з'ясувати, якого роду слово кава і чому, якщо вже ми прагнемо до грамотності.

За однією з версій, слово "кава" пішло від арабського "qahwa" (звучить однаково). Тільки араби використовували це слово в якості позначення для винних напоїв, а запозичення стало можливим через схожий вплив заварених зерен - аналогічним чином назвали кавове дерево. До речі, така форма слова використовується не тільки в Україні - жителі Польщі та Хорватії говорять так само.

Вас також можуть зацікавити новини: