Ілюстрація REUTERS

Уряд США висловив зацікавленість у реалізації спільних з Україною проектів в області енергетики, за яким сторони мають спільну позицію, зокрема, посилення ролі України як транзитера газу європейським споживачам і протидія будівництва обхідного російського газопроводу "Північний потік-2".

Читайте такожУ Сенаті США оприлюднили законопроект про запровадження санкцій проти "Північного потоку-2"

Про це повідомляє Урядовий портал, посилаючись на результати зустрічі прем'єр-міністра Володимира Гройсмана зі старшим заступником помічника держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Кентом Логсдоном.

Відео дня

"Енергетика - це велика частина наших відносин. Вашингтон дуже серйозно ставиться до енергетичної складової співпраці з Україною. Уряд США зацікавлений у реалізації спільних проектів", - цитує прес-служба Логсдона.

У свою чергу Гройсман зазначив, що спільне розв'язання енергетичних питань впливає не лише на енергонезалежність України, але й на енергетичну безпеку Європи.

За інформацією прес-служби, співрозмовники відзначили, що серед тих, за якими Україна і США мають спільну позицію, - посилення ролі України як транзитера газу європейським споживачам і максимальне завантаження української ГТС.

Крім того, наголошується, що США та Україна солідарні у протидії будівництва обхідного російського газопроводу "Північний потік-2", який є суто політичним проектом і черговою гібридною зброєю проти ЄС, а також посилення власної спроможності України як газоносної держави.

"Саме тому для нас надзвичайно важливо забезпечувати подальше взаємовигідне співробітництво", - цитує прес-служба Гройсмана.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що США вивчають можливість запровадження санкцій проти проекту будівництва газопроводу "Північний потік-2" в Балтійському морі.

3 червня в базі Конгресу США був опублікований законопроект, яким передбачається введення санкцій проти кораблів і компаній, залучених у будівництві російського газопроводу "Північний потік-2" в обхід України, який передбачається завершити до кінця поточного року.

Довідка УНІАН. Проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво та робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим "Північним потоком-1".

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року.

В кінці березня - початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу "Північний потік-2") отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини та Фінляндії, а в червні - від Швеції. При цьому Данія, через територію якої газопровід також має відбуватися відповідного дозволу не дала.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2".

За оцінками експертів, в результаті припинення транзиту природного газу через територію України наша країна може втратити майже 3 мільярди доларів доходів на рік.