Якість палива на українських АЗС / фото УНІАН

Через паливну кризу, яка сталася на українських АЗС через повномасштабне вторгнення РФ, значно збільшилася кількість контрафакту. Замість бензину українцям продають "горючу суміш", яка за кілька років використання здатна вивести автомобіль з ладу.

"Через 2-3 місяці на автомобілях ми не зможемо їздити, якщо будемо використовувати те пальне, яке сьогодні фактично розводять з невідомою речовиною", - пояснив начальник Головного управління Держспоживслужби в Києві Олег Рубан, пише UBR.

Як заявив директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець, головна причина зростання частки неякісного бензину в Україні – дозвіл на роботу для нелегальних міні нафтопереробних заводів (НПЗ). Саме вони "в кустарних умовах виробляють спиртове і компонентне паливо".

Відео дня

"Такі міні-НПЗ заміщають істотну частку нормального палива, за яким виник дефіцит. Іноді продається паливо такої якості, що його навіть бензином назвати не можна, це просто така горюча субстанція. У підсумку зараз отримуємо багато звернень зі скаргами – заправили повний бак і потрапили на досить серйозні гроші", – зазначив експерт.

Чорнобривець каже, що частка контрафактного палива на ринку велика - як мінімум до 40%. Частіше підробляють бензин, ніж дизельне паливо, приблизно в співвідношенні 70 на 30%.

За його словами, ця оцінка не підкріплена дослідженнями і носить "суб'єктивний" характер. Експерт стверджує, що найгірша ситуація в регіонах і віддалених від обласних центрів населених пунктах, куди якісний бензин з Європи просто не доїжджає.

Убезпечити авто від заправки неякісним пальним можна, користуючись послугами великих мереж АЗС, при цьому уникаючи безіменних автозаправок і невеликих мереж в регіонах – саме вони є основним каналом збуту контрафакту, кажуть експерти.

Але, на тлі дефіциту нелегальний продаж палива на таких же незаконних АЗС активізувався навіть у Києві, зазначає Чорнобривець.

"Я знаю кілька пунктів у Києві, де продають таке паливо – нехай і по 70 гривень за літр, але воно там є постійно", – пояснив наявність попиту на контрафакт Чорнобривець.

Як повідомляв УНІАН, в Україні в останній тиждень квітня почався дефіцит палива на АЗС. З метою вирішити питання його дефіциту 29 квітня уряд підвищив граничні ціни на бензин і дизельне паливо на 40-43%.

17 травня уряд призупинив цінове регулювання на ринку палива. За оцінками Кабміну, після цього рішення очікувані граничні ціни на дизельне паливо повинні були бути не вище 58 грн за літр, а на бензин – не вище 52 грн за літр.

Пізніше Держспоживслужба почала перевірки АЗС через завищені ціни на пальне.

Вас також можуть зацікавити новини: