Церковне свято 24 червня / колаж УНІАН

Розповідаємо, яке свято 24 червня відзначають православні, про що просити у святих в цей день, що важливо зробити і що заборонено.

Святих Варфоломія і Варнаву та ікону Божої Матері "Достойно є" вшановують 24 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, згадувати їх будуть 11 червня.

Церковне свято 24 червня - день пам'яті апостолів Варфоломія і Варнави

Святих Варфоломія і Варнаву вшановують 24 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, згадувати святих будуть 11 червня.

Відео дня

Святий Варфоломій був родом з Кани Галілейської і одним з перших став послідовником Ісуса Христа. Після Його вознесіння він разом з іншими апостолами вирушив проповідувати в Сирію і Малу Азію. Завдяки цьому багато язичників прийняли християнську віру.

Варфоломію довелося винести чимало гонінь, його хотіли стратити в місті Ієраполі (зараз турецьке місто Памуккале), але завдяки молитвам вдалося уникнути цієї долі. Потім апостол Варфоломій пішов до Індії - там він переклав Євангеліє від Матвія на місцеву мову і навернув у віру багатьох язичників. У Вірменії Варфоломій зцілив дочку царя Полімія. На знак подяки цар, вся його сім'я і наближені, а також жителі десяти міст хрестилися.

Але язичникам це не подобалося і в місті Альбані (нині Баку) апостола схопили і все-таки стратили.

Варнава народився на острові Кіпр і був одним із сімдесяти учнів Христа. Апостол проповідував в Малій Азії, на рідному Кіпрі та в Італії. Але на батьківщині проти нього повстали іудеї. Вони побили святого камінням до смерті й хотіли спалити. Вогонь не чіпав тіла, але сам святий загинув - християни таємно поховали його. Згодом місце поховання забули, але пізніше там стали відбуватися чудеса зцілення. Коли мощі святого знайшли, то побудували на цьому місці храм.

Свято ікони Божої Матері "Достойно є" - про що молитися

У ікони Божої Матері "Достойно є" дивовижна історія. Існує переказ, що якось в кінці X століття в Карейському монастирі чернець здійснював всеношну службу перед іконою Божої Матері "Милуюча". До нього в келію постукали - це був незнайомий монах, який попросився разом зробити молитовні піснеспіви. Чернець погодився. Коли почали величати Богородицю, то він заспівав "Чесну Херувим...". Незнайомець сказав, що у них її спочатку величають по-іншому, а саме:

Достойно є воістину величати блаженною Тебе, Богородицю, присноблаженну, і пренепорочну, і Матір Бога нашого.

І лише потім співають "Чесну Херувим...". Чернець попросив записати молитву, але ні паперу, ні пера у нього не було. Тоді монах написав її на камені, сказав, що він - архангел Гавриїл і зник.

Ікону "Милуюча" перенесли в соборний храм Успіння Пресвятої Богородиці Кар'є і поставили у вівтарі - там вона знаходиться і зараз, її друга назва - "Достойно є". Плиту з написаною архангелом Гавриїлом молитвою перенесли до Константинополя (зараз це Стамбул).

24 червня католики відзначають Різдво Іоанна Предтечі.

Народні прикмети 24 червня

Народні прикмети 24 червня / pixabay.com

За прикметами дня судили, якою буде погода найближчим часом і влітку:

  • тепла ніч на 24 червня - літо видасться спекотним;
  • вранці сонце в хмарах - після обіду піде дощ;
  • туман над водою зранку - буде хороший урожай грибів;
  • грім в цей день - збирайтеся на риболовлю.

У народі день прозвали Варфоломіїв або Варнави Суничника - в цей час починали збирати суницю.

Що не можна робити 24 червня

У цей день є ряд заборон, які не радять порушувати:

  • категорично заборонено сваритися, особливо подружжю - щастя злякаєте;
  • не можна збирати лікарські трави - вважається, що в цей день їх отруює нечисть;
  • не можна байдикувати;
  • не можна брати і давати гроші в борг - рік будеш ходити в боргах.

Утримайтеся також від великих витрат і покупок - перенесіть їх на інший день.

Що можна робити 24 червня

У день святого Варфоломія і Варнави важливо помиритися з тими, з ким у сварці. Якщо немає можливості зробити це при зустрічі - зателефонуйте і попросіть вибачення, але зробіть це до заходу сонця. Вважається, що цей вчинок принесе в життя благодать.  

Також в цей день потрібно зробити прибирання в будинку - позбавляючись від сміття і непотрібного, можна привернути удачу і багатство.

Перед іконою "Достойно є" у Богородиці просять допомоги в будь-яких справах. Часто до Неї звертаються з покаянням у страшних гріхах - вважається, що саме образ "Милуючої" допоможе отримати милість Божу.

Вас також можуть зацікавити новини: