Макрон виступає за відновлення безпекового оборонного порядку в Європі / фото REUTERS

Президент Франції Еммануель Макрон у Києві заявив про необхідність пошуку "гарантій безпеки", які будуть влаштовувати усіх на європейському континенті.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Макрон сказав на спільній прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським.

Президент Франції зазначив, що виступає за відновлення безпекового оборонного порядку на європейському континенті.

Відео дня

"Нам треба повернутись до певних систем гарантій, які б гарантували нам усім цей порядок", - додав Макрон і сказав, що обговорив ці питання у Москві з Путіним, а в Києві з Зеленським.

Також французький лідер зазначив, що постійно обговорює ці питання з європейськими і американськими партнерами.

"Найближчими днями й місяцями нам треба усім спільно зробити все необхідне для того, щоб ми за допомогою нових механізмів гарантування безпеки змогли надати гарантії і отримати як результат значну деескалацію і значне посилення безпеки", - заявив Макрон.

Президент Франції заявив, що на фоні накопичення російських військ на кордонах біля України "безпекова ситуація деградує".

Він нагадав, що у цих умовах відбувається обмін листами, і що зокрема Росія спрямувала НАТО і США вимоги з метою отримання так званих "гарантій безпеки", а пізніше Альянс та Сполучені Штати надіслали свої відповіді.

За його словами, треба говорити про колективну безпеку, про заходи прозорості і механізми контролю, які б відновили довіру і безпекову обстановку на континенті.

Він сказав, що обговорення цих питань треба продовжувати.

"Я думаю, що може бути знайдений шлях для того, аби наші цінності були дотримані незалежно від того, яку архітектуру безпеки ми будемо обирати на майбутнє. Нам головне, щоб в рамках цієї архітектури гарантувалися наші основоположні цінності, такі як суверенітет держав, суверенне право націй обирати (свій зовнішньополітичний шлях - УНІАН)", - сказав Макрон.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні у Києві Макрон заявив, що Мінські домовленості - це інструмент захисту суверенітету України. "Нам треба продовжувати методично і рішуче йти до кінця на шляху виконання Мінських домовленостей", - зазначив президент Франції.

Також він наголосив на необхідності розвитку широкого діалогу з усіх питань безпеки з інноваційним підходом. Макрон підкреслив, що цей діалог має створити новий безпековий оборонний порядок, який би влаштовував усіх на континенті.

Читайте такожВ НАТО відреагували на спільну заяву Росії та Китаю про "гарантії безпеки"

Ультиматум Кремля щодо невступу України в НАТО

17 грудня 2021 року МЗС РФ оприлюднив проект договору між РФ і США про "гарантії безпеки" і проект угоди про заходи щодо забезпечення безпеки Росії і держав-членів НАТО. Зокрема, Росія пропонує НАТО відмовитися від прийняття України до Альянсу, а також "від будь-якої військової діяльності на території України". Також РФ пропонує США не створювати військові бази на території країн колишнього СРСР і не приймати ці країни в НАТО.

У зв'язку з цим 10 січня в Женеві відбувся діалог зі стратегічної стабільності між США і РФ, 12 січня - засідання Ради НАТО-Росія, а 13 січня - засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

26 січня американський посол Джон Салліван передав МЗС РФ письмову відповідь на пропозицію Москви про "гарантії безпеки". Блінкен заявив, що у цьому документі США висловили занепокоєння у зв’язку з її діями.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що США врахували позицію України при підготовці письмової відповіді РФ на її пропозиції щодо безпеки.

Вас також можуть зацікавити новини: