На Росію чекає крах, вважає експерт / фото REUTERS

Після поразки у війні проти України Росія розвалиться на кілька держав. Про це заявив журналіст і соціолог Ігор Яковенко.

На його думку, після звільнення Криму українською армією для росіян неминучість поразки стане очевидною, що позначиться на бойовому дусі окупаційних військ – солдати просто почнуть масово дезертирувати. Одночасно Кремль втратить підтримку силовиків - Росгвардії, ФСБ і Федеральної служби охорони.

"Ось три структури, на багнетах яких тримається путінський режим. Це дуже сильні і самостійні структури. Я думаю, що в їх складі може статися обвалення підтримки Путіна і тоді країна звалиться в смуту", – вважає Яковенко.

Експерт зазначає, що це не буде проста зміна одного диктатора на іншого, тому що персоналістські режими так не працюють. Наприклад, особисті зв'язки керівника Чечні Рамзана Кадирова з Володимиром Путіним не можуть бути автоматично "успадковані" тим, хто прийде після.

"Саме тому після смерті диктаторів руйнувалися фашистські режими – що франкістський (в Іспанії – УНІАН), що салазаровський (в Португалії – УНІАН). Не було наступників, а була демократія. Але в даному випадку, я думаю, буде не демократія, а буде просто розвал Росії. Це буде мафіозна війна, смута, в результаті якої Росія просто перестане існувати як єдина держава", – вважає експерт.

Росія після Путіна - прогнози

Учасник оборони Маріуполя, офіцер-"азовець" Ілля Самойленко вважає, що можливе вбивство Володимира Путіна ніяк не вплине на саму Росію. На його думку суть Росії полягає не в персоні диктатора, і не в національній ідеї, а в постійному посиленні і територіальному розширенні держави.

Німецький військовий експерт Юліан Рьопке вважає, що після смерті Володимира Путіна мирного переходу влади в Росії не буде – в країні знищені демократичні інститути. Рьопке вважає, що після Путіна почнеться відкрита сутичка між елітами, можливо у форматі громадянської війни різного ступеня інтенсивності.

Вас також можуть зацікавити новини: