Російська влада закидає їй те, що вона не донесла на саму себе / фото ua.depositphotos.com

У Росії затримали журналістку Радіо Свобода Алсу Курмашеву, яка має російське і американське громадянство, але постійно проживає в Празі. Її звинуватили в тому, що вона не донесла на саму себе як на "іноагента". 

Як повідомляє Радіо Свобода, Курмашева є журналістом їхньої татаро-башкирської редакції і багато років пише про проблеми національних меншин в Татарстані і Башкортостані. До Росії вона прилетіла 20 травня за сімейними обставинами, але при спробі полетіти назад 2 червня її затримали і оштрафували. Це було зроблено під приводом того, що вона, будучи громадянкою Росії, не задекларувала наявність у неї ще й американського громадянства. 

Тоді ж у неї вилучили обидва паспорти – американський і російський. Очікуючи повернення документів, Курмашева була змушена залишитися в Росії. А 16 жовтня проти неї відкрили ще одну кримінальну справу – про відмову зареєструватися "іноземним агентом". За цим звинуваченням їй загрожує від грошового штрафу до п'яти років тюремного ув'язнення.

Відео дня

Американські заручники в Росії

Як писав УНІАН, Росія переймає в Ірану практику захоплення американських громадян в якості заручників для обміну на російських шпигунів, спійманих на Заході. Так, минулого року в Росії заарештували американську баскетболістку Брітні Грайнер за звинуваченням у контрабанді наркотиків. Згодом її обміняли на відомого торговця зброєю Віктора Бута, який сидів в американській в'язниці.

А вже на початку цього року російські "правоохоронці" заарештували за звинуваченням у шпигунстві кореспондента американської газети Wall Street Journal Евана Гершковича. За даними ЗМІ, Росія хоче виміняти його на штатного кілера ФСБ Вадима Красікова, який сидить у німецькій в'язниці за вбивство чеченського дисидента.

Вас також можуть зацікавити новини: