Брайан Клаас називає вибори в РФ "заходом у стилі виборів" / Колаж УНІАН, скріншоти

В Росії цими вихідними відбудуться вибори, "але це неправда". Мільйони росіян будуть голосувати, але не на виборах: це краще назвати "заходом у стилі виборів". Про це у своїй статті для The Atlantic пише політичний оглядач, доцент глобальної політики в Університетському коледжі Лондона Брайан Клаас.

За його словами, багато людей помилково вважають вибори синонімом демократії, оскільки одне й те саме слово використовується для позначення абсолютно різних подій - справжні вибори, коли вони відбуваються, є одним із фундаментальних стовпів, які підтримують демократію, а сфальсифікований конкурс знаменує смерть демократії та робить усі інші основні стовпи неактуальними, оскільки люди більше не мають значущого права голосу щодо того, хто керує.

"Цього року більше людей бере участь у голосуванні, ніж будь-коли в історії людства, і все ж світ стає менш демократичним. Це тому, що багато з цих голосів є безглуздими, зареєстрованими у фіктивних конкурсах, які не заслуговують називатися виборами. Майбутня російська шарада є класичним прикладом голосування без демократії", - пише автор.

Відео дня

Він зазначає, що однією з часто цитованих тез, заснованих на помилкових опитуваннях, є те, що Путіну не потрібно фальсифікувати вибори, тому що він справді популярний у Росії. При цьому таке міркування "видає глибоке нерозуміння того, що вимагає демократія".

"Заходи, подібні до виборів у Росії, регулярно фальсифікуються. Навіть якщо залишити осторонь той досить важливий факт, що весь політичний ландшафт жорстко контролюється режимом — і що Путін буквально вбиває своїх політичних опонентів — сам процес голосування сильно маніпулюється. Вибори 2021 року спричинили широку кількість повідомлень про вкидання бюлетенів у виборчі скриньки, залякування та підозріле запізнення підрахунків голосів, які додавали до електронних результатів. Навіть дані про явку виборців у Росії здаються завищеними, щоб посилити ілюзію народного мандата Путіна", - підкреслює Клаас.

Він додає, що коли інформаційні канали жорстко контролюються, свобода вираження поглядів є міфом, а політична опозиція пов’язана з невід’ємним ризиком смерті, підрахунок голосів уже стає неактуальним, а тому виборчі події в Росії не слід вважати виборами, незалежно від того, що відбувається в сам день голосування.

"Росія не збирається миттєво очистити свої процедури голосування та створити кращі інституції. Але навіть якби це сталося, демократія все одно потребувала б місця для зростання. Щоб усунути наслідки цензури, пропаганди та дезінформації, а також нищівної політики страху, потрібен час. Вибори не можуть бути вільними там, де свідомість виборців закрита. Навіть якщо їхній розум колись звільниться після падіння режиму Путіна, пропагандистське промивання мізків також потребує часу, щоб його знищити", - резюмує експерт.

Вибори президента РФ 2024 - останні новини

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк розповів, як вплинуть події в Курській і Бєлгородській області на вибори в Росії. За його словами, в РФ немає конкурентної політики і немає виборів, а, отже, повпливати на те, чого не існує, неможливо.

При цьому Подоляк вважає дуже добрим те, що росіяни взяли до рук зброю "і вони показують, що є тільки один шлях розмови з путінською елітою – це збройне повстання".

Вас також можуть зацікавити новини: