РФ генерує фейки в Телеграм-каналах / фото REUTERS

З початку повномасштабної війни в Україні російська пропаганда розгорнула фейк-кампанію в Телеграм-каналах. Саме тут зараз ведеться справжня інтернет-війна.

Як йдеться в сюжеті проекту FreeДом, у збільшення кількості фейків російська пропаганда вливає мільйони доларів. Вона пачками скуповує Телеграм-канали. 

Як працює ця пропаганда? Тут все просто: подібна Телеграм-пропаганда подає нейтральні новини, ніколи не згадує ЗСУ в позитивному ключі, називає ліквідацію колаборантів терактами, всіляко намагається відбілити дії окупантів і - головне - часто поширює пропагандистські фейки раніше, ніж їх озвучують представники влади РФ. При цьому одна і та ж інформація повторюється в цих каналах для створення фальшивого резонансу.

"Жодних реальних результатів від цього не буде. Це насправді виглядає смішно. Можливо, це на невеликий відсоток вплине. Але в цілому вони навряд чи зможуть досягти якогось результату", - пояснює політолог Ігор Петренко.

Але російська пропаганда в інтернеті може не тільки шкодити, а й приносити користь. Особливо ЗСУ. Завдяки дурості адміністраторів російських Телеграм-смітників наші бійці дізнаються багато нового - про місця дислокації, особовий склад і техніку, що перебуває на позиціях окупантів.

Раніше російська пропаганда поширила фейк про нібито підготовку в Україні мобілізації жінок до лав Сил оборони.

Вас також можуть зацікавити новини: