В Україні вирішили відправляти в армію ув'язнених / кодлаж УНІАН, фото УНІАН

Адвокат, кандидат юридичних наук Володимир Піщида розповів, чим відрізняється мобілізація ув'язнених в Україні від призову зеків у Росії.

"Варто розуміти, що у нас законодавство щодо мобілізації засуджених відрізняється. Причому, дуже сильно. Якщо не помиляюся, в Росії взагалі законом не передбачено, навіть прямо заборонено мобілізувати засуджених. У нашому випадку мобілізованими можуть бути тільки ті особи, які не скоювали тяжких або особливо тяжких злочинів", - розповів експерт в інтерв'ю УНІАН.

Він додав, що якщо в РФ призову підлягають особи, які вчинили одне або більше вбивств, педофіли, то в разі українського законодавства такі особи не підлягають мобілізації, не мають право на УДЗ.

Відео дня

"У нас ідеться тільки про тих осіб, які вчинили злочини середньої тяжкості, це також економічні злочини. Однак є винятки щодо корупційних злочинів в особливо великих масштабах. А так, у принципі, мобілізації підлягають тільки ті засуджені, які не скоювали тяжких або особливо тяжких злочинів", - заявив Піщида.

Мобілізація ув'язнених в Україні - актуальне

Як писав УНІАН, в Україні почали ухвалювати перші рішення щодо мобілізації ув'язнених.

Так, розгляд перших подань установ Державної пенітенціарної служби про умовно-дострокове звільнення засуджених від відбування покарання для проходження військової служби українські суди почали 21 травня.

Водночас відомо, що для реалізації ухваленого в Україні закону, яким дозволено деяким категоріям ув'язнених мобілізуватися до лав ЗСУ, необхідно ухвалити ще низку підзаконних актів.

Вас також можуть зацікавити новини: