Міжнародний туризм відновився під час літнього сезону / фото REUTERS

У 2021 році доходи від міжнародного туризму можуть досягти $700-800 млрд, що є незначним покращенням у порівнянні з 2020 роком, але це все ще менше половини від $1,7 трильйона, зафіксованих у 2019 році.

Про це йдеться в доповіді Всесвітньої туристської організації ООН (UNWTO).

Згідно з останніми даними UNWTO, очікується, що в 2021 році поїздки міжнародних туристів залишаться на 70-75% нижчими від рівня 2019 року.

Відео дня

Читайте такожУ ВООЗ закликають не закривати кордони через новий штам коронавірусу (відео)

Після слабкої першої половини 2021 року міжнародний туризм відновився під час літнього сезону. Зокрема, кількість в'їздів міжнародних туристів, які їхали з ночівлею, у липні-вересні 2021 року зросла на 58% у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. Проте цей показник залишився на 64% нижчим від рівня 2019 року.

Європа зафіксувала найкращі відносні показники у третьому кварталі: кількість міжнародних подорожей була лише на 53% менше від аналогічного періоду 2019 року.

Разом із тим, за перші 10 місяців 2021 року кількість міжнародних туристів у всьому світі становила -20% проти 2020 року, що є явним покращенням у порівнянні з першими шістьома місяцями року (-54%).

"Дані за третій квартал 2021 року є обнадійливими. Однак кількість в'їздів усе ще на 76% нижча за допандемічний рівень, а результати в різних регіонах світу залишаються нерівномірними", - сказав генеральний секретар UNWTO Зураб Пололікашвілі.

Утім, попри покращення в третьому кварталі цього року, темпи відновлення залишаються повільними та нерівномірними в різних регіонах світу. Це пов’язано з різним ступенем обмежень пересування, рівнем вакцинації та впевненістю мандрівників.

У той час як Європа (-53%) та Америка (-60%) відзначали відносне покращення у липні-вересні 2021 року, кількість в'їздів до Азії та Тихоокеанського регіону скоротилася на 95% у порівнянні з 2019 роком. Африка та Близький Схід зафіксували падіння відповідно на 74% та 81% у третьому кварталі проти аналогічного періоду 2019 року.

Серед популярних напрямків найкращі результати у липні-вересні 2021 року показали Хорватія (-19%), Мексика (-20%) та Туреччина (-35%).

В UNWTO також зазначили, що попри нещодавні покращення, нерівномірний рівень вакцинації в усьому світі та нові штами Covid-19 можуть вплинути на й без того повільне та нестабільне відновлення туристичного ринку. Зокрема, побоювання у зв'язку з новим штамом "Омікрон" викликали чергові обмеження на поїздки в низці країн.

Читайте такожМЗС дало поради українцям у зв'язку з новим штамом коронавірусу "Омікрон"

Новий штам коронавірусу: Омікрон

Як повідомляв УНІАН, вперше новий штам B.1.1.529 виявлено в ПАР 24 листопада. Він відрізняється великою кількістю мутацій і, як вважається, може бути більш стійкий до вакцин, а також швидше поширюватися.

Всесвітня організація охорони здоров'я назвала новий штам коронавірусу грецькою літерою "Омікрон". В організації підкреслили, що новий штам має велику кількість мутацій, деякі з яких викликають занепокоєння. "Попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження цим варіантом у порівнянні з іншими, що викликають занепокоєння", - зазначили в ВООЗ.

Експерти вважають, що новий штам може бути в шість разів заразнішим, ніж штам "Дельта".

У зв'язку з новим штамом деякі країни почали закривати кордони для мандрівників із інших країн, переважно - африканських.

Наприклад, Ізраїль, який вперше з початку пандемії відкрився для іноземного туризму на початку листопада, закрив свої кордони для негромадян на два тижні з 28 листопада. У суботу, 27 листопада, Міністерство охорони здоров'я підтвердило перший випадок нового штаму в Ізраїлі та повідомило про сім можливих інфікованих, зокрема трьох осіб, які останнім часом не виїжджали за кордон. Підтверджений заражений нещодавно повернувся з поїздки в Малаві. Троє з можливих заражених були вакциновані.

Вас також можуть зацікавити новини