Наслідки можливої ​​аварії на ЗАЕС можуть бути набагато гіршими, ніж після чорнобильської катастрофи, попередив експерт / фото УНІАН, Олександр Синиця

Наслідки від можливої катастрофи на Запорізькій атомній електростанції будуть дорівнювати "шести Чорнобилям" (аварія на Чорнобильській АЕС - УНІАН).

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу у "Медіацентрі Україна - Одеса" розповів доцент кафедри фізіології, здоров’я та безпеки людини Одеського національного університету ім. Мечникова Вадим Пєнов.

"Якщо хоча б на одному енергоблоку ЗАЕС станеться техногенна катастрофа, територія ураження буде більше в шість разів, ніж після катастрофи на ЧАЕС", - сказав Пєнов.

Відео дня

Він додав, що радіаційне забруднення торкнеться не тільки України, а й інших держав. Зокрема, тих, що находяться поруч.

За словами експерта, коли йдеться про ядерний вибух, в небі з’являється дим у вигляді гриба. Направлення, куди та як швидко забруднюючі речовини попадуть, залежить від направленості вітру та його сили.

Доцент додав, що у випадку ядерного удару чи аварії на АЕС, людям необхідно відразу покинути відкритий простір, пройти у приміщення та максимально его загерметизувати, наприклад, скотчем, тощо. У приміщення треба знаходитись мінімум три доби.

"Вдома треба мати триденний запас води з розрахунку два літри на людину (на добу) та такий самий запас продуктів. Вони повинні зберігатися у герметичній тарі", - сказав Пєнов.

Він додав, що у разі радіації рекомендовано використовувати ватно-марлеву пов’язку, бо звичайна захисна (медична) на такий випадок не підійде.

Ситуація на Запорізькій АЕС на сьогодні - що треба знати

Як повідомляв УНІАН, 4 березня російські окупанти захопили ЗАЕС та місто-супутник Енергодар. Відтоді Росія відмовляється створювати демілітаризовану зону довкола ЗАЕС. Окупанти періодично обстрілюють атомну станцію та територію біля неї.

На початку вересня місія МАГАТЕ відвідала Запорізьку АЕС. За результатами роботи у звіті місія заявила, що існує "негайна необхідність у тимчасових заходах" для уникнення аварії на ЗАЕС.

23 жовтня країни "Великої сімки" (G7) закликали Росію негайно повернути Україні повний контроль над ЗАЕС та вивести з неї свій персонал та війська.

13 грудня на конференції "Солідарність з українським народом", що проходила у Парижі, президент Франції Еммануель Макрон заявив про домовленість щодо виведення важкого озброєння з території Запорізької АЕС. Він зазначив, що найближчі тижні будуть вирішальними у цій справі.

Довідка УНІАН. Катастрофа на Чорнобильській АЕС трапилася у ніч на 26 квітня 1986 року. Цю катастрофу вважають найбільшою за всю історію ядерної енергетики.

Утворена унаслідок аварії радіоактивна хмара пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, а також східною частиною США. У Білорусі осіло приблизно 60% радіоактивних речовин. Із зон забруднення евакуювали близько 300 тис. осіб.

Навколо Чорнобильської АЕС створили зону відчуження, яка становить 30 кілометрів.

Вас також можуть зацікавити новини: