Photo from NASC

Антарктида, найхолодніше місце на Землі, тепер вважається ще й "найбезпечнішим", тому що тут не зафіксованого жодного випадку зараження. COVID-19 наблизився впритул до континенту, коли останні сезонні круїзні лайнери пропливали повз. Але вірус не зміг перестрибнути на замерзлий антарктичний берег.

І оскільки в Антарктиді якраз починається зима, впродовж якої континент буде повністю відрізаним від решти світу, все так і залишиться, - пише CNN. Видання уточнює, що в Антарктиді офіційно немає місцевого населення за виключенням пінгвінів, китів, тюленів й альбатросів. Але насправді на континенті живе близько 5 тисяч людей. Здебільшого це вчені й дослідники, які працюють на 80 базах. Координатор станції "Палмер" на узбережжі острова Анверс Кері Нельсон одна з них.

Читайте такожBloomberg: Пандемія грипу 1918-го року менше нашкодила економіці, ніж COVID-19, але чому?

Відео дня

"Не думаю, що зараз є хтось, хто був би не радий, що опинився тут в безпеці. Деякі люди готові повернутися додому, щоб допомагати людям, яких люблять і бути корисними в цей період історії. Але всі ми цінуємо жити в місці, де ця катастрофа й усі наслідки для здоров'я й способу життя від неї просто відсутні", - сказала вона.

Попри географічну ізоляцію від пандемії, яку Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав "найбільшим викликом" з часів Другої світової війни, Нельсон і її колеги постійно стежать за всіма подіями.

"Я читаю все, що можу, про розвиток ситуації. Відчуваю, що це мій обов'язок як людини стежити за тим, що відбувається у світі", - каже Нельсон, яка постійно працює в Антарктиді з 2007 року.

Роберт Тейлор працює на науково-дослідній станції "Ротера" на острові Аделаїда. 29-річний виходець з Шотландії працює польовий гід, допомагаючи вченим проводити дослідження і організовуючи безпеку всіх польових робіт і пересування. Тейлор від початку пильно стежив за кризою, але через тривалий час не усвідомлював всю її серйозність.

Читайте такожВООЗ попередила про ризик повернення жорсткого карантину

"Я пам'ятаю, коли з'явилися повідомлення з Китаю на початку січня. А потім були перші кілька випадків у Великій Британії. І я думав, що це щось не значне і дуже далеко, що мене зачепить", - сказав Тейлор, який півроку працює на станції.

Він додав, що хвилюється за свою сім'ю, особливо за бабцю. Але зізнається, що в Антарктиді йому важко відчути зв'язок з тим, що відбувається.

"Це ніби бути на Місяці й дивитися вниз на все. Ми бачимо, що відбувається, але це так далеко", - пояснює він.

CNN пише, що впродовж останніх років в Антарктиді процвітав туризм. А круїзи на холодний континент ставали все більш популярними. Згідно з даними Міжнародної асоціації тур-операторів Антарктиди, приблизно 56 тисяч людей відвідували континент під час сезону 2018-2019 років. Кількість туристів таким чином зросла на 40% у порівнянні з попереднім роком. В цей же час багато мільйонів доларів були вкладені в ремонт станції "МакМурдо", яка лишається головною станцією США, а також сусідньої станції "Скотт" і новозеландського Антарктичного наукового центру. Всі приміщення були оновлені включно з науковими лабораторіями й житловими корпусами. В 2019-2020 році в Антарктиді чекали 78 тисяч туристів. Але станції почали запроваджувати обмеження на відвідування на початку року, коли вірус почав поширюватися світом. Коли країни почали запроваджувати карантини, поїздки в Антарктиду стали заборонені.

Читайте такожThe Guardian: Світ повинен відреагувати на коронавірус так само, як на Чорнобиль

"Кілька кораблів зупинялися неподалік, щоб провести екскурсії на станціях. І ми також сходили на борт великих кораблів, щоб провести лекції. Але в кінці січня, коли все почалося, ми припинили впускати відвідувачів і давати їм лекції. Тож цього літа було менше гостей на станції "Палмер"", - сказала Нельсон.

Тейлор повинен залишити Антарктижу в квітні 2021 року. Але він зауважує, що зачекає й подивиться, що "яким буде наступний етап", перш ніж вирішити, повертатися у Велику Британію чи ні.

"Кажуть, сезон, проведений в Антарктиді, змінює. Але я все думаю, чи не зміниться більше за цей час, ніж ми. Здебільшого ми будемо продовжувати жити так, ніби коронавірусу ніколи й не було. У нас є спортзал, музична кімната, бібліотека, кінотеатр, всі речі, які ми сприймали як належне і яких бракує людям вдома", - сказав британець.

Нельсон розділяє ці його настрої. Її заплановане повернення додому повинно було відбутися в квітні. Але вона відклала його "до прибуття зимової команди". Коли вона, Нельсон й інші жителі Антарктиди повернуться, їх зустріне інший світ. Нове життя, за яким вони спостерігали з великої відстані. Всі прості речі, якими вони насолоджуються на холодному континенті, можуть стати лише спогадом.

Читайте такожAmerican Interest: Росії загрожує голод через коронавірус

"Ми досі можемо соціалізуватися, як захочемо, без страху, даючи "п'ять" один одному і обіймаючись. Ми можемо сидіти близько один до одного. Нам не доводиться з жахом озиратися, якщо хтось закашляє. Я настільки вдячна за це, і я намагаюся насолодитися останніми крихтами часу такого життя", - сказала Нельсон.

"Коли ми поїдемо звідси, це все лишиться позаду. І я намагаюся змусити свій мозок запам'ятати, як це було, закарбувати це відчуття свободи й захищеності, щоб не забути його пізніше", - додала вона.