США можуть вийти з угоди про відкрите небо / defenceaviationpost.com

Голова комітету Палати представників з закордонних справ висловив занепокоєння вірогідністю, що США вийдуть зі ще однієї важливої угоди, укладеної з союзниками в Європі й Росією. Конгресмен Еліот Енджел направив листа раднику з національної безпеки США Роберту О'Браєну, в якому «висловив глибоке занепокоєння» повідомленнями про намір Білого дому відмовитися від угоди про відкрите небо.

«Я вимагаю вашого особистого втручання в це питання, щоб гарантувати, що США не вийдуть нерозумно і поспішно з угоди про відкрите небо, яка продовжує служити американським національним інтересам у сфері безпеки й особливо важлива як запобіжник від подальшої агресії Росії проти України», - цитує лист конгресмена Business Insider.

Читайте такожПутін вивів Росію з ракетного договору

Відео дня

Угода про відкрите небо була підписана США, Росією і ще 22 країнами з метою просування міжнародної прозорості. Зараз сторонами угоди, яка була підписана в 1992 році, виступають 34 країни. Країни-учасниці домовленостей повинні повідомляти інших за 72 години про проведення спостережних польотів над чужою територією. Відповідь на такий запит потрібно дати за добу.

Виконавчий директор Асоціації контролю озброєнь Деріл Кімболл переконаний, що домовленості були корисними для США, їхніх союзників і навіть для Росії.

«Угода дає США і їхнім союзникам в Європі інформацію про російську військову активність. Це також дає росіянам певний погляд на наші можливості. А ця прозорість скорочує невизначеність і ризики початку конфлікту через неправильні оцінки», - пояснив Кімболл.

Раніше цього року російський Ту-154 провів спостережний політ над містом Ґрейт-Фоллс, штат Монтана. Літак Росії кілька днів фотографував об’єкти на американській території.

Читайте такожWashington Post: Україна вправі будувати свій арсенал ракет після смерті договору про РСМД

«Це не шпигунська операція. Це спостережні польоти, своєрідна форма моніторингу і підтвердження військової активності й об’єктів з боку кожного», - сказав експерт.

Кімболл додав, що у США є серйозні супутникові можливості, які можуть дати повнішу інформацію, ніж спостережні польоти. Але вихід з угоди може нашкодити союзникам країни.

«Ця угода особливо корисна для наших союзників, у яких немає таких можливостей. Ми не повинні виходити з домовленостей, які працюють вже кілька десятиліть», - сказав він.