Мовознавець сказав, як правильно сказати "скурпульозний" українською / скриншот

Українська мова дуже багата, і деякі слова можуть мати не один-два, а одразу кілька синонімів, до того ж, схожих за написанням. Найвідоміший вчитель України Олександр Авраменко розібрав один такий випадок та пояснив, як правильно сказати українською про щось, що вимагає багато уваги, часу, зусиль та терпіння. 

"Сьогодні будемо збагачувати наш словник. Я пропоную з’ясувати, чи відрізняються слова "копіткий" та "кропіткий", і що вони означають. Ці слова не так давно увійшли у нашу мову. "Копіткий" та "кропіткий" означають "той, що вимагає багато уваги, часу, зусиль та терпіння". Тобто це синоніми. Ці слова вживають, коли йдеться про якусь роботу. Приміром, "копітка робота" або "кропітка робота". Близьким до цих прикметників є слово "клопітливий", яке походить від "клопіт". І "ретельний", – сказав він.

Мовознавець також зазначив, що те, що вимагає особливої точності, українською називається "скрупульозний". "Мій досвід показує, що багато людей пишуть це слово неправильно. Зверніть увагу, не "СКУРпульозний", а "СКРУпульозний". Слово "скрупул" походить з латини, у якій означає "маленький гострий камінчик". А ще колись це слово означало одиницю ваги", – наголосив він.

Відео дня

Тож запам’ятайте слова синоніми: "копіткий", "кропіткий", "клопітливий", "ретельний" та "скрупульозний".

Розмовляємо українською правильно - поради Авраменка

Раніше мовознавець та автор підручників Олександр Авраменко пояснив, як правильно називати популярний десерт, який часто неправильно називають "Монастирська ізба".

Вчитель пояснив, що в українській означає милозвучне слово - "дармовис". Авраменко зазначав, що у цього слова є кілька значень - пряме та переносне. 

Вас також можуть зацікавити новини: