Ілюстрація / REUTERS

Ризик великого стрибка цін на газ у Європі наступної зими скорочується завдяки серйозним запасам у сховищах і поставках зрідженого газу. Тим часом, Росія дуже зацікавлена в тому, щоб уникнути перебоїв у потоці палива через Україну.

Як пише Bloomberg, у Нідерландах природний газ подешевшав на 20% за останні шість місяців. А це найбільший ринок у Європі. І це сталося попри ризик, що Росія, яка лишається найбільшим постачальником на континенті, загрожує провалити переговори з Україною і ЄС про новий контракт на транзит. Дія домовленостей впливає в кінці цього року.

Причини укласти нову угоду переконливі. Україна може втратити мільярди доларів за транзит, які сплачує російська сторона. А «Газпром» ризикує мільярдами доларів доходу від продажу газу. Крім того, ЄС попереджає, що йому потрібно посилити зусилля з відмови від викопних енергоносіїв на користь відновлюваних джерел, щоб виконати свої плани щодо зменшення шкідливих викидів у атмосферу. І це становить довгострокову загрозу для постачальників газу.

Відео дня

Читайте такожBloomberg: Суперечка України й Росії щодо транзиту газу може закінчитись кризою в Європі

«Нарешті люди в «Газпромі» починають усвідомлювати, що відновлювані джерела – це серйозна загроза для газового бізнесу. А політичні рішення, які зараз ухвалюють в Європі, — це серйозно», - сказав аналітик з енергетичного центру Московської школи управління в Сколково Сергій Капітонов.

У «Газпромі» заявили у вівторок, що впевнені у своїй здатності доставити в Європу великі об’єми газу цієї зими, навіть якщо переговори про транзит з Україною будуть жорсткими. Не менш важка розмова чекає компанію і з Данією, яка блокує будівництво сумнівного газопроводу «Північний потік-2».  Якщо ж транзит буде розірваний, і Росію, і Україну чекають великі фінансові втрати.

«Це повністю зіпсує імідж газу в Європі з усіма довгостроковими наслідками для «Газпрому». Україна може зіштовхнутися з тим, що цінність її газотранспортної системи буде зведено до нуля», - сказав Капітонов.

Читайте такожЗапасний варіант: «Нафтогаз» запропонує «Газпрому» контракт не на транзит, а на «своп» газу

Тим часом, впевненості ринку щодо ситуації взимку додають великі запаси газу у сховищах по всьому регіону. І вони дуже контрастують з підготовкою до холодного сезону торік. Росія також доставляє газ у Європу через Білорусь першу гілку «Північного потоку». Втім, ці маршрути не настільки потужні, щоб замінити транспортну інфраструктуру України. На додачу континент отримує поставки з Норвегії й Алжиру, а також зріджений газ від різних постачальників.

«Віра в те, що існують інші потенційні напрямки транзиту і доступність зрідженого газу по всьому світу скорочують ризик», - сказав директор компанії Inspired Energy Plc Нік Кемпбелл.