Український аграрний експорт обвалився / фото УНІАН

Минулого місяця український аграрний експорт скоротився на третину, а це найгірший показник за останні 8 місяців.

Як повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу, в квітні Україні вдалося експортувати 5,3 млн тонн продукції АПК, що на 31% менше аналогічного показника попереднього місяця.

"Проблеми зі здійсненням експортних відвантажень спостерігалися практично по всім каналам. Найбільшу шкоду завдали: саботаж повноцінної роботи "зернового коридору" російською стороною; заборона імпорту всієї продукції АПК та тимчасова заборона транзиту Польщею; заборона імпорту певних видів агропромислової продукції Угорщиною, Болгарією та Словаччиною", - підкреслили в Асоціації.

Відео дня

За їхніми даними, структура агроекспорту складала: зернові культури - 3,9 млн тонн, що на 31% менше показника березня (кукурудза - 59%, пшениця - 36%, ячмінь - 5%); олійні культури - 216,6 тис. тонн, це на 68% менше, ніж в березні (соя - 77%, насіння соняшника - 18% та ріпаку - 4%); рослинні олії - 564,2 тис. тонн, що на 1% більше (соняшникова олія - 96%, соєва - 4%); макухи після вилучення рослинних олій - 262,5 тис. тонн, що зменшилось на 42% (соняшникова - 89%, соєва - 11%). 

Як зазначили в Асоціації, у квітні падіння обсягів експорту продемонстрували всі групи продукції АПК, окрім рослинних олій, які зберегли попередні обсяги. Найбільше падіння обсягів експорту спостерігалося в експорті олійних культур.

Важливі аграрні новини - що сьогодні варто знати

Як повідомляв УНІАН, 18 березня "зернову угоду" з експорту української агропродукції було подовжено на 120 днів.

З 20 березня Росія почала періодично перешкоджати нормальній роботі "зернового коридору", блокуючи інспекції кораблів у Чорному морі. 25 квітня Росія звинуватила Україну в атаці на Севастополь і заявила про те, що може не продовжити "зернову угоду".

5 травня заступники міністрів оборони Туреччини, України та Росії проведуть в Стамбулі переговори щодо відновлення дії "зернової угоди".

Вас також можуть зацікавити новини: