Супрун пояснила, що провокує молочницю / фото womanadvice.ru

У народі кажуть "молочниця", а медичною мовою це — вульво-вагінальний кандидоз. Викликаний цей стан дріжджовими грибками роду Candida.

Кандиди є звичним компонентом вагінальної мікрофлори у 20% жінок, і в нормі грибки не спричиняють дискомфорту, “знають своє місце” та не розмножуються надміру. Але інколи їх стає забагато, і жінка відчуває свербіж, печіння, почервоніння і тріщини вульви, біль при сечовипусканні чи сексі, та нетипові вагінальні виділення, схожі на кисломолочний сир. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє колишня в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

Вона пояснила, чому виникає кандидоз. Так, розвиток кандидозу зазвичай провокує зниження загального чи місцевого імунітету під час вагітності, прийому гормональних контрацептивів, діабету, ВІЛ, хіміотерапії, терапії кортикостероїдами, чи тривалого лікування антибіотиками (упродовж кількох тижнів).

Відео дня

"Але досить часто буває достатньо і пережитого стресу. Тривалий стрес і, як наслідок, виділення кортизолу та адреналіну сприяють розвитку інфекцій сечостатевих шляхів", - написала Супрун.

Інколи причиною кандидозу стає підвищена вологість вульви через тісний щільний одяг, як-от джинси, легінси, чи синтетичну білизну, яка не відводить вологу. 

Читайте такожСекс на пляжі та стимінг: названо найбільш шкідливі "дорослі" вподобання (18+)

Як лікувати молочницю

▪ Передусім звернутися до лікаря та лікувати хворобу лише за його/її рекомендаціями, а не за порадами про альтернативні способи лікування в інтернеті.

▪ Якщо молочниця сталася вперше, і це точно молочниця, то можна лікуватися безрецептурними препаратами: клотрімазолом чи міконазолом у вигляді свічок чи мазей внутрішньовагінального використання. Така терапія ефективна у 80-90% випадків.

▪ До рецептурних препаратів відносяться креми чи супозиторії бутоконазолом, терконазолом. Варте уваги те, що в США чи Британії типові випадки кандидозу лікує сімейний лікар, а не фахівець вторинної ланки (гінеколог).

▪ Можливе лікування однократним прийомом 150 мг флуконазолу перорально або кілька прийомів в складніших випадках. Це — рецептурний препарат.

▪ Якщо наступний випадок кандидозу стався упродовж двох місяців після попереднього, то необхідно йти до гінеколога і зробити аналіз мазка. Ймовірно, окрім Candida albicans є ще й інші види мікроорганізмів, які не піддаються лікуванню “азолами”: клотримазолом чи міконазолом, і це не кандидоз, чи не лише він, а змішана інфекція.

▪ Якщо молочниця стається чотири чи більше рази на рік, то говорять про рецидивний (повторюваний) кандидоз. В такому разі потрібна довша терапія (7-14 днів) одночасно з прийомом флуконазолу кожні днів. Можливий також тривалий прийом флуконазолу щотижня як супресивної терапії. ВІЛ-позитивним пацієнткам, позаяк, таке не рекомендують.

▪ ВІЛ, імуносупресія, високий рівень естрогенів чи діабет є чинниками, які роблять кандидоз ускладненим і, зазвичай, повторюваним. В такому разі з найпершого епізоду слід звернутися до лікаря та лікувати пацієнтку, а не прояви молочниці. Тобто добрати індивідуальну схему лікування.

▪ Вагітним жінкам можна лікувати кандидоз лише локальними препаратами, а не пігулками.

▪ Зауважте, що під час лікування супозиторіями чи мазями проникність латексу (тобто презервативу) зростає, і він перестає захищати. Та, ймовірно, секс під час кандидозу буде болісним, і краще від нього утриматися.

Як запобігти кандидозу

▪ Носіть бавовняну білу білизну. Інші типи носити можна і подекуди навіть треба, але недовго.

▪ Якщо ви помітили, що спортивний одяг чи джинси викликають дискомфорт чи збільшені виділення, то спробуйте їх певний час не носити.

▪ Рекомендації із запобігання кандидозу також говорять про панчохи й гольфи замість колготок.

▪ Дисбіоз вагінальної мікрофлори можуть викликати вагінальні дезодоранти, щоденні прокладки, які порушують відведення вологи, та мильні “бомбочки” для прийому ван. 

▪ Кунілінгус чи мастурбація зі слиною є факторами ризику повторюваних кандидозів, адже слина має лужне середовище (а слизова вагіни та вульви — кисле), а також містить лізоцим, фермент із бактерицидними властивостями. 

▪ Намагайтеся управляти стресом. Це означає зміну ставлення до речей, що з вами відбуваються. Можливо, не всі вони варті переживань, виділення кортизолу, адреналіну, зниженню вродженого імунітету, набору ваги й кандидозу.

▪ Не лікуйтеся антибіотиками без призначення, а якщо вам їх призначили, допийте курс повністю, а не покиньте прийом, щойно стало краще.

▪ Наразі немає підтверджень міфу, що кандидоз викликають солодощі чи дріжджі в хлібі або пиві.

Раніше колишня в. о. голови МОЗ Уляна Супрун пояснила, як уберегтися від венеричних хвороб.