З'ясувалося, що смерть дитини настала внаслідок відкритої черепно-мозкової травми / ТСН

14-річний Денис Чаленко, якого 29 жовтня знайшли мертвим на залізничних коліях у Прилуках Чернігівської області, помер не від удару потягу, а внаслідок відкритої черепно-мозкової травми з переломами кісток черепа, обличчя та ушкодження головного мозку.

Про це повідомили у прес-службі Національної поліції України.

За словами заступника голови – начальника Головного слідчого управління Національної поліції Максима Цуцкірідзе, додатково за час слідства проведено 7 відтворень на місці виявлення тіла загиблого, а також допитано майже 460 осіб.

Відео дня

Читайте такожВбивство підлітка у Прилуках: сьогодні повинні оприлюднити результати експертизи (відео)«Ми вже маємо результати судово-медичної експертизи, яка проводилася у Києві. Судмедексперт встановив, що смерть дитини настала внаслідок відкритої черепно-мозкової травми з переломами кісток черепа, обличчя та ушкодження головного мозку. Що ключове: на тілі загиблого немає ушкоджень, які завдали руками чи ногами, чи травм від ударів сторонніми предметами. Також немає ушкоджень, які могли б виникнути при вертикальному притисканні потяга. Відтак версія, що підлітка збив поїзд, повністю спростована», - зазначив Цуцкірідзе.

Окрім того, додав він, за даними експерта, при розтині печінки та нирок загиблого виявили 0,74 проміле алкоголю, а у крові – кофеїн. Під час допиту експерта буде з’ясовано, яким чином ця речовина потрапила в організм: внаслідок споживання кави чи енергетичних напоїв.

Крім того, одна із судових експертиз спростовує інформацію, що під нігтями хлопчика знайдено епітелій та ДНК іншої особи. «Слідство активно співпрацює із родиною загиблого та їхнім адвокатом. Всю інформацію, яку надають нам офіційним шляхом, поліцейські уважно перевіряють. Також у провадженні заплановане проведення ще декількох експертиз, зокрема комплексної та комісійної судово-медичної, медико-криміналістичної та медико-психолого-психіатричної експертиз. Також ми чекаємо від родичів загиблого домашній комп’ютер хлопчика: ця техніка нам потрібна для проведення відповідних слідчих дій», – підсумував Цуцкірідзе.

Читайте також"Не було половини черепа": спливли моторошні подробиці загибелі підлітка у ПрилукахЯк повідомляв УНІАН, ввечері 29 жовтня 14-річного Дениса Чаленка виявили мертвим на залізничних коліях у Прилуках Чернігівської області.

За офіційною інформацією ГУ НП в області, підліток переходив залізничну колію у невстановленому місці, і його збив дизель-потяг сполученням «Ніжин-Гребінка». Школяр 9-го класу однієї з місцевих шкіл загинув на місці від отриманих тілесних ушкоджень.

Поліція відкрила провадження за ч. 3 ст. 276 Кримінального кодексу України (порушення експлуатації залізничного транспорту, що спричинило загибель людей). Таке правопорушення карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Батьки не вірять в офіційну версію слідства, говорять про убивство і вимагають всебічного розслідування цієї справи. Є інформація про погрози підлітку старшими хлопцями.

У місті відбулися масові акції протесту з вимогами розслідувати цю справу. Слідство передали до Головного слідчого управління Нацполіції, а також змінили керівника Прилуцького відділу поліції.

4 грудня чернігівські активісти, потерпілі у кримінальних провадженнях та правозахисники виступили за відставку очільника обласної поліції Едуарда Альохіна.

На прес-конференції в УНІАН вони заявили, що у Чернігові під керівництвом Альохіна поліція працює так, що потерпілим «взагалі неможливо захистити свої права, оскільки поліція абсолютно бездіє». За їхніми словами, в області сталася така ситуація, що потерпілим у більшості випадків доводиться через суд примушувати поліцію реєструвати у Єдиному реєстрі досудових розслідувань злочини, оскільки поліція під різними приводами відмовляється це робити добровільно. Між тим, наголошують активісти, чернігівська поліція «фіктивно створює показники про низьку злочинність».