Вирішується питання щодо оголошення підозри фігурантці справи \ фото УНІАН

У Запорізькій області викрили 25-річну жінку, яка підробляла ПЛР-тести на COVID-19 для туристів.

Як повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України, фігурантка виготовляла довідки із негативним результатом на коронавірус без проходження відповідних досліджень.

"Жінка рекламувала свої послуги з виготовлення підроблених довідок у групових чатах у месенджерах та соцмережах. Клієнти, серед яких – переважно туристи, не проходили жодних лабораторних досліджень, а лише надавали свої дані для оформлення", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУ Дніпропетровській області оштрафували лікаря за липові довідки про COVID-19

Встановлено, що фігурантка виготовила понад 60 довідок з негативним результатом ПЛР-тесту на коронавірус. Вартість однієї довідки складала 300-400 грн (залежно від строку її виготовлення).

Зазначається, що підроблена медична документація видавалася лише в електронній формі від імені місцевої приватної лабораторії, яка здійснює дослідження зразків на COVID-19, без внесення до будь-яких баз даних лабораторії.

Під час проведення обшуку за місцем мешкання правопорушниці вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, зразки електронних довідок, оформлених на різних громадян.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу ("шахрайство"). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до трьох років. Вирішується питання щодо оголошення підозри.

Як повідомляв УНІАН, у липні в Львові поліція викрила ділків, які видавали фальшиві довідки про відсутність COVID-19. Підроблені довідки з негативним результатом на вірусне захворювання замовники, збираючись на відпочинок за кордон, пред’являли працівникам Державної прикордонної служби.

До оборудок із фальшивими довідками причетні працівники однієї з медичних установ та певних туристичних фірм. Вони налагодили схему виготовлення та збуту довідок із висновком "тест негативний", без проведення будь-яких лабораторних досліджень. Замовлення обходилося клієнтам у 800-900 грн.