Харків. 9 червня. УНІАН. Голова Харківської облдержадміністрації Михайло ДОБКІН вважає приватизацію ВАТ «Харківобленерго» виправданим кроком.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на прес-конференції.

М.ДОБКІН підкреслив, що вже сьогодні на підприємстві «є довіреність на управління, і менеджмент компанії працює в інтересах акціонерів». При цьому він зауважив, що ВАТ продовжує вести потрібні для місцевих громад роботи щодо забезпечення необхідною електроенергією міст і селищ. Так, за словами губернатора, Харків у результаті активної роботи ВАТ «Харківобленерго» забезпечений на 15 років наперед необхідними потужностями для розвитку.

Відео дня

«Враховуючи, що даним підприємством вже давно керує бізнес, враховуючи, що дане підприємство сьогодні активно бере участь у розвитку соціальної інфраструктури, працює в інтересах територіальних громад, я не бачу нічого поганого в тому, що там буде юридично оформлений ефективний власник», - зауважив М.ДОБКІН.

На його думку, «держава не може керувати такими компаніями» і вже давно має визначитися з тим, які підприємства «мають обов’язково бути залишені в державній власності».

«А такі необхідно реалізувати, щоб приватні інвестиції могли приносити нові технології, створювати екологічно безпечні продукти. Держава нездатна це робити – надто неповоротка машина. Держава згубить ці підприємства», - підсумував М.ДОБКІН.

Як повідомлям УНІАН, Антимонопольний комітет України надав дозвіл Energy Standard Fund Ltd (Кіпр) на придбання акцій енергозабезпечуючих компаній ВАТ «Харківобленерго» і ВАТ «Черкасиобленерго». Згідно з повідомленням, ці придбання забезпечать покупцеві перевищення 25% голосів у найвищих органах управління товариств.

Довідка УНІАН. У даний час група «Енергетичний стандарт» контролює 12,31% ВАТ «Харківобленерго» (через ТОВ «КУА «Сварог Ессет Менеджмент»-7) і 10,78% ВАТ «Черкасиобленерго» (через кіпрську Orlenia Holdings Limited). Державі належить 65% акцій ВАТ «Харківобленерго» і 71% акцій «Черкасиобленерго».

Energy Standard Fund Ltd є компанією, що управляє енергетичними активами, якими володіє група «Енергетичний стандарт», контрольована російським бізнесменом Костянтином ГРИГОРИШИНИМ.