Церковне свято 22 квітня / pixabay.com

22 квітня вшановують пам'ять святого мученика Євпсихія і преподобномученика Вадима. Також сьогодні - Світла субота, останній день Світлої седмиці. УНІАН розповідає про традиції дня і що сьогодні не можна робити.

Церковне свято 22 квітня - день пам'яті святого мученика Євпсихія

Святий Євпсихій народився в місті Кесарії Каппадокійській в знатній родині. Виховувався в християнських традиціях і одружився на християнці. Під час його шлюбного торжества язичники влаштували жертвопринесення богині Фортуні в її кесарійському храмі. Тому Євпсихій зібрав народ і зруйнував споруду, а потім роздав все своє майно і приготувався до покарання.

Імператор Юліан розлютився і покарав все місто: одних - стратив, інших - відправив на заслання і на військову службу, у церков забрав майно. Міста позбавили назви Кесарія (що означає "царствений") і статусу та зробили його простим селищем Маза, а жителів обклали важкою даниною. Святого Євпсихія змушували принести жертву ідолам, але він відмовився. Тоді святого катували і врешті-решт він загинув. 

Відео дня

Незабаром під час походу на персів загинув і сам імператор. Тоді кесарійці побудували церкву над труною святого Євпсихія, а його мощі зцілювали віруючих.

Народне свято 22 квітня 2023 відоме як день Євпсихія.

Церковне свято 22 квітня - день пам'яті преподобномученика Вадима

Преподобномученик Вадим жив у IV столітті у перському місті Віфлапаті. Неподалік він збудував монастир і був там ченцем.

За часів гоніння на християн Вадим потрапив під переслідування, його схопили і вимагали зрадити віру. Коли Вадим не погодився, його почали катувати, а після його стратив один із наближених імператора - князь Нірсан, який відмовився від Христа. Але згодом князь не зміг винести цього і сам помер.

Церковне свято 22 квітня - Світла субота

Останній день Світлої седмиці (тижня) називають Світла субота. У цей день в храмах ділять святий артос - прісну випічку циліндричної форми, на якій зображують Хрест або Воскресіння Христове. За традицією хліб освячують на Великдень, а протягом Світлої седмиці він зберігається в церкві.

У Світлу суботу проходить чин роздроблення артоса і його роздають віруючим. Святиню зберігають вдома біля ікон протягом року, якщо хтось захворіє - дають шматочок. 

Прикмети на 22 квітня

Прикмети на 22 квітня / depositphotos.com

Прикмети цього дня говорять про майбутній урожай і погоду:

  • якщо день вітряний і туманний - буде багатий урожай;
  • хмари сині - до дощу і тепла;
  • зацвіли кульбаби - встановиться тепла погода.
  • мінлива погода - літо буде посушливим.

Сьогодні збирали березовий сік: якщо його було багато - літо буде непогожим і прохолодним.

Що сьогодні не можна робити

Як і в інші дні Світлої седмиці сьогодні не можна сумувати, сваритися, заздрити і бажати зла. Не слід в цей день починати ремонт і садити город. Під час застіль не можна об'їдатися і напиватися.

Також у Світлу суботу не поминають померлих і не проходять вінчання.

Що можна робити 22 квітня

У Світлу суботу прийнято піти до церкви, щоб отримати освячений шматочок артоса. Потрібно помолитися про рідних і зібратися всією сім'єю. У цей день готувалися до весіль, які зазвичай укладали на наступний день - на свято Червона гірка.

Вас також можуть зацікавити новини: