Церковне свято 28 липня / depositphotos.com

28 липня православні відзначають великі свята - день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира і День Хрещення Русі. Також в цей день згадують мучеників Кирила та Іудиту. У народному календарі - день Кирика і Улити. Про традиції і заборони на церковне свято, а також про народні прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

28 липня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Іуліта та її син Кірік мають досить сумну історію. Вони жили в Іконії (сучасна Туреччина), в III-IV століттях. Це були часи правління імператора Діоклетіана, коли повсюдно йшли гоніння на християн. Іуліта рано втратила чоловіка, але не стала знову виходити заміж, вирішивши присвятити себе Богу і християнській вірі.

Їй, як і багатьом іншим християнам, довелося тікати з 3-річним сином з міста. Вона залишила все своє майно і пішла у супроводі двох рабинь. Якийсь час жінка жила як злиденна мандрівниця, але незабаром її розсекретили і привели на суд. Юліана не злякалася і відкрито заявила, що сповідує християнство. За це її стали бичувати. Маленький син плакав, а потім теж заявив, що він християнин. Дитину скинули з високого помосту, а Іуліту піддали тортурам і стратили. Мучеників таємно поховали рабині, а за часів царя Костянтина їхні мощі віднайшли. На честь Іуліти і Кирила в Константинополі заснували монастир.

Відео дня

День святого Володимира, День Хрещення Русі та день пам'яті мучеників Кирила й Іудити відзначають 28 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати їх будуть 15 липня.

Народні прикмети на 28 липня

Народні прикмети на 28 липня / Gosia K / Pixabay

Прикмети дня говорять про погоду найближчим часом і якою буде осінь:

  • дощ з ранку - вдень встановиться гарна погода;
  • липа пожовкла - осінь буде ранньою;
  • туман випав увечері - наступного дня буде дощ.

У народі 28 липня прозвали Кирики-мокродирики, бо в цей день часто йде дощ. Але якщо стоїть сонячна погода, то кажуть, що "на Володимира Красне Сонечко сонце красніше світить".

28 липня - що сьогодні не можна робити

Цього дня день є кілька заборон і попереджень:

  • заборонено лихословити і сваритися;
  • не слід робити генеральне прибирання в домі, починати ремонт, будівництво - справи не заладяться;
  • не можна виходити на роботу в поле і на город - за прикметами ймовірний дощ, а за повір'ями, там гуляє нечисть;
  • заборонено користуватися гострими предметами - ножицями, пилкою, сокирою, косою - є ризик поранитися;
  • не варто на цей день намічати весілля.

Матінка Улита вважається жіночою заступницею, тож 28 липня не слід тяжко працювати жінкам, але чоловіків ця заборона не стосується.

Що можна робити 28 липня

Вранці можна запалити свічку і помолитися, якщо є можливість - піти в храм, попросити миру, Божої благодаті і подякувати за все, що є. Також потрібно натщесерце випити святої води і окропити нею дім та добре провітрити його, щоб захистити від усього недоброго. Цей день належить провести з дітьми, навчаючи їх життєвим премудростям.

Вас також можуть зацікавити новини: