Церковне свято 21 червня / фото ua.depositphotos.com

Яке церковне свято відзначають 21 червня, народні прикмети цього дня, що обов'язково потрібно зробити, а чого краще уникати - читайте в матеріалі. 

Церковне свято 21 червня - день пам'яті Феодора Стратилата

Святого Феодора вшановують 21 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, згадувати святого будуть 8 червня.

Феодор жив в III-IV століттях в місті Євхаїт. Він сповідував християнську віру, сам був воїном, і за переказами - красивим і дуже талановитим. Прославився Феодор після того, як убив величезного змія, що мешкав в прірві біля міста і пожирав людей і тварин. За це Феодора призначили воєначальником - стратилатом - міста Гераклеї. Там воїн не тільки служив, а й проповідував.

Відео дня

За часів правління імператора Лікінія Феодор впав у немилість - він запросив правителя в гості, нібито для того, щоб принести жертву язичницьким богам, а замість цього всі зібрані золоті й срібні статуї розбив вщент і роздав жебракам.

Стратилата схопили і жорстоко катували - але його рани чудесним чином зцілювалися. І лише тільки після того, як він сам побажав цього, його змогли стратити. За переказами, коли святий йшов на смерть, то по одному його слову відкривалися двері темниць, а люди, які торкалися до нього, миттєво зцілювалися.

Народні прикмети 21 червня

Народні прикмети 21 червня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про те, якою буде погода:

  • вранці чути грім - після обіду піде дощ;
  • вночі випало багато роси - буде ясний і погожий день;
  • сонце на заході в хмарах - вночі піде дощ.

У народному календарі день прозвали Федір Колодязник - на Феодора Стратилата було прийнято рити колодязі.

Що не можна робити 21 червня

На день святого Феодора в цьому році випадає і день літнього сонцестояння. В цей час забороняється:

  • лаятися і сваритися;
  • приймати важливі рішення, які можуть вплинути на майбутнє;
  • критикувати інших, пліткувати і розпускати чутки;
  • байдикувати. 

21 червня триває Петрів піст - тим, хто постить, в цей день належить сухоїдіння. Раніше ми публікували календар харчування на кожен день на Петрів піст 2023.

Що можна робити 21 червня

Феодора Стратилата вважають покровителем православних воїнів - у святого просять сили, витривалості та допомоги в перемозі над ворогом. Цього дня треба помолитися і попросити захисту для всіх, хто воює за нашу країну та її незалежність.

21 червня слід позбутися непотрібних речей - викинути або, якщо вони в хорошому стані, то віддати нужденним. У цей день слід зустріти світанок - вважається, що з першими променями сонця людина отримує незвичайну силу і Божу благодать. Також прийнято просити вибачення і відпускати образи. 

Вода з колодязя 21 червня вважається цілющою. 

Вас також можуть зацікавити новини: