Головною мотивацією під час нової хвилі мобілізації в РФ стануть гроші, каже експерт / фото ua.depositphotos.com

Єдиний важіль для заманювання людей у військкомати, який залишився у російської влади, – це гроші. Саме бідність у глибинних регіонах РФ дозволить Кремлю збільшити мобілізаційний потенціал

"Зараз яка мотивація, крім грошей? Зараз тільки за гроші. А за гроші теж не дуже хочуть. Зрозуміло, що пропонують великі гроші для глибинки. Бідність – двигун ось цієї мобілізації. Більшості 200 тис. рублів пообіцяли й все – його дружина виштовхає з дому. Вона ж ніколи грошей таких не бачила. Ще й гробові потім приїдуть. Взагалі шикарно. Вона собі потім іншого такого ж знайде. Колообіг патріотів у природі виходить", – додав в ефірі телеканалу FREEДОМ політтехнолог Борис Тизенгаузен.

Водночас ті, хто отримає повістку, вже не зможуть виїхати за кордон, тож їм доведеться ховатися всередині самої Росії. Проте, за словами експерта, кордони закриють не для всіх росіян. 

Відео дня

"У них відпрацьована схема, що повістка прийшла через Єдиний портал держпослуг, і далі людина уражається в правах. Повістка прийшла – кордон закрито. Тобто бігати ти можеш уже всередині Росії. Ось так це буде відбуватися", – прогнозує він.

При цьому Тізенгаузен наголосив, що росіяни не вмотивовані йти на війну, бо знають, яка техніка є на озброєнні ЗСУ. Крім того, патріотично налаштованих громадян в РФ стає менше. 

"Коли Путін проводив часткову мобілізацію, тоді ще не було втечі з Херсона, тоді був певний такий піднесений настрій. Ще на тлі всього цього Україні дають касетні боєприпаси, снаряди зі збагаченим ураном, авіація зараз прибуде. Тобто дають зброю для більш серйозного ураження живої сили", – резюмував політтехнолог. 

Нова хвиля мобілізації в Росії

Після того, як Путін оголосив у Росії часткову мобілізацію, минув майже рік – це сталося наприкінці вересня 2022 року. Тоді офіційний призов тривав біля місяця, проте насправді мобілізаційні заходи в РФ не припинялися ні на день. 

Багато експертів прогнозують, що цієї осені в Росії знову оголосять мобілізацію. Це може статися одразу після виборів, які заплановані на початок вересня. Водночас джерела українських ЗМІ у спецслужбах кажуть, що указ про оголошення мобілізації вже готовий. Російський диктатор може підписати його найближчими тижнями. 

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія може мобілізувати 450 тисяч осіб. За його словами, з кожною новою мобілізацією якість окупаційних військ падає. 

Вас також можуть зацікавити новини: