Стало відомо, що “зразник” Пригожин виграв від появи на путінському саміті / фото Dimitri Sytyi в Facebook

Ватажок ПВК "Вагнера" Євген Пригожин, "вигнаний" в Білорусь і названий російським диктатором Володимиром Путіним "зрадником", 27 липня несподівано з'явився в Санкт-Петербурзі, де відбувався саміт "Росія-Африка". Він використав захід, аби показати африканським лідерам, що має намір залишатися значним гравцем на континенті. Такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зауважують, що ватажок "вагнерівців" провів низку зустрічей у готелі поблизу російсько-африканського форуму, не беручи участь в самому заході.

"Пригожин … скористався можливістю неофіційно зустрітися з невідомою кількістю африканських лідерів, аби показали, що ПВК "Вагнера" має намір залишатися значним гравцем в Африці. … Російське інсайдерське джерело стверджувало, що Пригожин проводив приватні неформальні зустрічі з представниками невідомої кількості африканських урядів. Постійні зусилля Пригожина зустрітися з африканськими лідерами та надіслати їм меседж, ймовірно, є частиною зусиль ПВК "Вагнера" зберегти свої вигідні військові та гірничодобувні контракти в Африці. Неназваний командир "Вагнера", який нещодавно повернувся з ЦАР, 26 липня заявив, що ПВК "Вагнера" працює над збільшенням своїх операцій в Африці, щоб фінансувати свою присутність у Білорусі", – йдеться в звіті ISW.

Відео дня

Аналітики також акцентують, що Пригожин використав російсько-африканський саміт, щоб позиціонувати ПВК як життєздатного антизахідного партнера для Нігеру, де напередодні стався державний переворот.

"Telegram-канали, афілійовані з "Вагнером", почали поширювати аудіозапис Пригожина 27 липня, в якому він хвалив усунення нігерськими військовими президента Мохамеда Базума і вихваляв це як акт "здобуття незалежності". … Кілька російських "воєнкорів" припустили, що Нігер потребуватиме "допомоги" ПВК "Вагнера", подібно до того, як відбувалося в Малі після перевороту у травні 2021 року", – зазначають в ISW.

Саміт Росія - Африка 

27-28 липня в Санкт-Петербурзі проходить саміт "Росія – Африка", який Кремль намагався продемонструвати як дипломатичний прорив. Однак на зустріч до російського диктатора Володимира Путіна вирішили з'їздити тільки 17 з 54 лідерів африканських країн. Серед тих, хто проігнорував захід, був прозахідний лідер Нігеру Мохамед Базум, якого внаслідок державного перевороту скинула військова хунта.

На заході країни Африки закликали Росію, але натомість отримали тільки обіцянку російського диктатора надати безкоштовне зерно низці країн.

У зв’язку з виходом РФ з "зернової угоди" і, відповідно, зривом постачання українського зерна на континент, країни Африки пригрозили Кремлю погіршенням відносин. 

Вас також можуть зацікавити новини: