Ігор Яковенко розповів, як змінилися втрати РФ за час повномасштабної війни проти України / фото ua.depositphotos.com

Протягом останніх 5-6 місяців повномасштабної війни Росії проти України змінилася картина втрат російських окупантів та портрет середньостатистичного російського солдат. Зараз на фронті ліквідують переважно не молодих контрактників ЗС РФ, а колишніх увʼязнених, старших за 35 років.  

"Основна маса загиблих ув’язнених – це ті, хто загинули, коли Пригожин влаштовував ось ці нескінченні м’ясні штурми. Євген Пригожин стверджує, що з ПВК "Вагнер" загинуло 20 тис., я думаю, що цю цифру применшено вдвічі. Найімовірніше, це 40 тисяч. Безумовно, серед загиблих ПВК "Вагнер" основну частину становлять ув’язнені, тому що Пригожин дуже береже основне ядро, кістяк своєї банди, яка складається з колишніх спецпризначенців, працівників ФСБ, співробітників ГРУ і так далі. Тобто це професійні військові, які дають можливість ПВК "Вагнер" володіти певним бойовим потенціалом, який істотно перевищує потенціал російської армії", – пояснив російський опозиційний журналіст та екс-депутат Держдуми РФ Ігор Яковенко в ефірі телеканалу FREEДОМ.

За його словами, завербованих "зеків" частіше відправляють у гарячі точки на фронті. Такі загони зараз використовують у атаках, які проводяться з метою виснаження українських військ.

"За останні п’ять-шість місяців війни дійсно утилізували колишніх ув’язнених. Тобто це був витратний матеріал, який не шкода. Пригожин і виходив із того, що їх абсолютно не шкода. Це абсолютно безплатне гарматне м’ясо, яке він отримав у подарунок від Путіна і щедро витратив у Бахмуті", – зауважив екс-депутат Держдуми.

Втрати Росії в Україні

Станом на ранок 17 червня 2023 року Генштаб ЗСУ повідомляв про 219 170 знищених російських військових. 670 загарбників ліквідували протягом минулої доби. Крім того, окупанти втратили 3977 танків, 7706 бойових броньованих машин, сотні одиниць літаків та гелікоптерів, а також тисячі одиниць безпілотників та іншої техніки. 

Ввечері 17 червня повідомлялося про знищення українськими військовими ворожого артпідрозділу та складів з боєприпасами. За добу авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Вас також можуть зацікавити новини: