Вже більше чотирьох місяців українці живуть у надстресових умовах – в країні іде війна. Психологічне виснаження від постійних повітряних тривог та вибухів навіть для тих, хто знаходиться у відносній далечині від зони бойових дій, є природнім і розповсюдженим явищем.

З настанням літної спеки багато сімей мріють хоч ненадовго перепочити від постійної напруги. Але оскільки українські чоловіки боронять нашу землю від російської орди, або працюють на благо економіки і не мають можливість виїхати з країни, відпустку закордоном прагнуть провести жінки з дітьми.

Перш за все, до повномасштабної війни, яку розпочала Росія проти України, діставатися до Туреччини було значно швидше і дешевше

Відео дня

Туреччина є найулюбленішим і вже розвіданим напрямком літнього відпочинку для багатьох українців. Але жорстока війна внесла корективи у вже звичні туристичні шляхи.

Перш за все, до повномасштабної війни, яку розпочала Росія проти України, діставатися до Туреччини було значно швидше і дешевше. Туристичні пакети із чартерними літаками дозволяли за пів дня подолати весь шлях: від власної квартири до затишного номеру в приморському турецькому готелі.

Наразі один із найпопулярніших способів дістатися омріяного узбережжя Туреччини – це виліт із сусідньої Молдови. Спочатку поїздка на автобусі до Кишиніва, а звідти вже літаком, наприклад, до Анталії або Даламану.

Такий шлях, в залежності від міста, у кращому випадку забере добу. Бо, наприклад, з Києва до Кишинева на автобусі їхати 13 годин , а з Одеси – 4-5 годин. Далі повинна бути стиковка з часом вильоту. Деякі туристи навіть лишаються на ніч в аеропорту в очікуванні рейсу.

Поїздка через Молдову має перевагу в тому, що її кордон можуть перетинати українці із звичайним, не біометричним закордонним паспортом, без всіляких віз.

А ось для того, щоб летіти в Туреччину через країну Європейського союзу, ближчу до західних кордонів України, наприклад, Польщу чи Словаччину, потрібен біометричний паспорт або оформлення візи.

Крім того, забігаючи наперед, зазначимо, що авіа перельоти із сусідньої Польщі значно дорожчі.

Також є варіанти добиратися у Туреччину прямими автобусними рейсами, наприклад, поїздка з Києва до Стамбула займає тридцять годин, а до курортної Анталії – сорок годин. Якщо не брати туристичний пакет, то квиток на такий рейс коштує 100-150 доларів.

Для проїзду автобусом обов’язково потрібен біометричний паспорт. Якщо його не має, то – закордонний паспорт старого зразку та транзитна віза Болгарії чи Румунії, через які курсує автобус.

Але вкрай важко уявити сім’ю, в якій діти можуть висидіти в автобусі майже дві доби і не звести з розуму маму або бабусю, яка на свою біду погодилась приглядіти за малечею. А що вже казати про оточуючих пасажирів.

Що стосується розцінок на відпочинок, то тут новини також невтішні: ціни зросли з кількох причин

Тому родинам із маленькими дітьми краще все ж обрати мандрівку літаком. Більш того, зважаючи на довгу та виснажливу дорогу, бронювання готелю треба робити мінімум на десять-чотирнадцять днів.

Що стосується розцінок на відпочинок, то тут новини також невтішні.

По-вперше, розрахунок вартості туристичної путівки базується на курсі євро. За час повномасштабної війни українська гривня просіла відносно євро на дванадцять відсотків, які відповідно додались до вартості відпустки.

По-друге, значно зросла вартість транспортування. Додалась необхідність доставити туриста автобусом до закордонного аеропорту, і тут виходить, що наявна паливна криза в країні сильно б’є по загальній ціні відпочинку.

Наприклад, на кінець червня путівка на двох в Туреччину на сім днів у гарний готель без росіян коштувала більше п’ятдесяти тисяч гривень. При тому, що минулого року у цьому ж готелі відпочинок обходився у близько тридцяти тисяч.

Ще однією особливістю нинішнього курортного сезону у Туреччині є те, що туристичні оператори зараз переважно не селять українців і росіян в одні готелі.

За даними УНІАН, туристичні оператори наразі негласно розділили готелі на сегменти.

Через зростаючі ціни українці в основному зайняли нішу готелів середнього класу: чотирьох зіркові, із невеличкою територію і скромним сервісом. З іншого боку, росіяни зайняли нішу більш дорогих готелів із кращими умовами.

Це і не дивно бо курорти турецького узбережжя одне із небагатьох місць, де "русо турісто" ще не відмовляють. Хоча вже почастішали випадки, коли власники деяких готелів принципово не хочуть мати справи із жителями країни, яка тероризує сусідів.

Туристичні оператори зараз переважно не селять українців і росіян в одні готелі в Туреччині

Таким чином, цьогорічний відпочинок у Туреччині можуть собі дозволити українці, які мають заощадження і стабільний дохід, та готові більше доби провести у дорозі в один кінець.

На цьому фоні, враховуючи всі транспортні складнощі, більш розумним виглядає відпочинок у Чорногорії або Греції. А ще краще відкласти закордонну подорож до оксамитового сезону восени або ж взагалі до наступного року.

У літню ж спеку цьогоріч не може бути нічого кращого за відпустку у лісах та на озерах наших мальовничих Карпат.

Ганна Бредіхіна