В аеропорту перебуває український консул, який вирішує ситуацію \ www.wctv.tv

З аеропорту в Делі ім. Індіри Ганді через закриття повітряного простору внаслідок суперечностей Індії та Пакистану не можуть вилетіти щонайменше 12 українців.

Читайте такожВ аеропорту Делі застрягли десятки українців через конфлікт Пакистану та Індії

Про це в коментарі УНІАН повідомив директор Департаменту консульської служби МЗС Сергій Погорельцев. За його словами, внаслідок загострення відносин між Пакистаном та Індією було скасовано рейс "Делі-Астана", на якому громадяни України мали відлітати з Індії.

Відео дня

"Опинились там щонайменше 12 громадян України, серед яких є одна дитина. Може бути ця кількість більшою, тому що, можливо, не всі наразі там, в аеропорту знаходяться. Хтось може знаходитися за його межами", - сказав Погорельцев.

Він зауважив, що в аеропорту перебуває український консул, який "вирішує ситуацію. Вирішує таким чином: намагається максимально перебронювати квитки на найближчі рейси. Вже частково це вдалося, але найближчий день - поки що на післязавтра, вже частина людей перебронювала. Решта вирішує це питання, і паралельно вирішується питання розміщення наших громадян для того, щоб певний час жити і переночувати, поки вони не матимуть можливість вилетіти".

"Посольство на підсилення направило ще двох співробітників для вирішення питання на місці, мається на увазі - в аеропорту", - сказав Погорельцев.

Він висловив сподівання, що вжиті заходи забезпечать максимально швидке вирішення питань повернення в Україну громадян.

Водночас, речниця МЗС Катерина Зеленко заявила на брифінгу, що Україна уважно стежить за тривожним розвитком подій між Індією та Пакистаном і "тими неоднозначними повідомленнями, які надходять з Нью-Делі та Ісламабада". "Послам України в Індії та Пакистані доручено здійснювати постійний моніторинг ситуації і невідкладно інформувати МЗС України", - заявила Зеленко.

"Вважаємо, що Індія і Пакистан мають вирішувати усі суперечності шляхом саме мирних двосторонніх перемовин на основі положень Сімлуцької угоди", - сказала Зеленко.

Як повідомляв УНІАН, через загострення відносин Пакистан та Індія закривають повітряний простір для комерційних рейсів та аеропорти.

У зверненні до народу 27 лютого прем’єр Пакистану Імран Хан закликав до переговорів з Індією і висловив сподівання, що здоровий глузд допоможе в деескалації ситуації.

Міністр закордонних справ Індії Сушма Сварадж наголосила, що її країна "не хоче бачити подальшої ескалації".

Армія Пакистану заявила, що збила два індійські військові літаки над спірним регіоном Кашмір і захопила двох пілотів.Як повідомив речник армії Пакистану Асіф Гафур, літаки збили 27 лютого після того, як ті перетнули "лінію контролю", що є фактично кордоном між підконтрольними Індії і Пакистану частинами Кашміру.

За день до цього, 26 лютого, індійські військові літаки завдали "попереджувального авіаудару" по бойовиках у Пакистані.

Згаданий авіаудар називають першим ударом, здійсненим по території Пакистану чи підконтрольної йому частини Кашміру з часу останньої війни між двома державами в 1971 році.

Напруженість між Пакистаном та Індією, які мають ядерну зброю, зросла після нападу смертника в Кашмірі, внаслідок якого загинув щонайменше 41 індійський поліцейський. Відповідальність за напад взяло на себе базоване в Пакистані угруповання "Джайш-е-Мохаммад".