Береговий ракетний комплекс" Бастіон "з протикорабельною ракетою П-800" Онікс " / Міністерство оборони РФ

Армія РФ вже остаточно перейшла на економію спеціалізованих крилатих ракет, все активніше використовуючи протикорабельні ракети для обстрілу наземних цивільних об’єктів в Україні.

Для цього рашисти використовують комплекс берегової оборони "Бастіон" з надзвуковими ракетами "Онікс".

Можливості комплексу "Бастіон" і ракет "Онікс"

Як і абсолютна більшість рашиської зброї ракета "Онікс" походить з часів СРСР, де розробка нової протикорабельної ракети з індексом П-800 розпочалась у 1981 році. У 1987 вже було проведено перше "кидкове" випробування, але згодом розвал Союзу та 90-ті роки загальмувати проект. Його врятував лише продаж у 1998 році ракети Індії під виглядом спільної розробки - BrahMos.

Лише після цього у 2002 році ракета "Онікс" була прийнята на озброєння РФ. Але її доведення тривала ще з 5 років, поки ракета отримала вертикальний старт, що дозволило їй стартувати з універсальних пускових установок шахтного типу. Крім того, існує варіант ракети для запуску з підводних човнів та літаків.

Саме у такому вигляді вона стала однією з основних протикорабельних ракет для на військово-морських флотах РФ. Також у 2010-х роках "Онікс" було обрано для озброєння берегового ракетного комплексу "Бастіон", який у РФ почали активно виробляти та поставили на Чорноморський, Балтійський, Північний та Тихоокеанські флоти. 

Загалом "Бастіон" - абсолютно класичний комплекс з декількох пускових, машин управління, забезпечення та транспортно-заряджальних машин. У його складі немає власних засобів виявлення кораблів, тому він спирається на інформацію від інших засобів розвідки та моніторингу, які мають йому передати інформацію про тип та координати цілі.   

Важлива відмінність від багатьох інших протикорабельних ракет, те що "Онікс" надзвукова на всіх ділянках польоту і має швидкість до 2,6 Маха, яка забезпечується прямоточним повітряно-реактивним двигуном. Платою за швидкість традиційно стала дальність, яка складає 300 км по комбінованій траєкторії, коли ракета більшу частину часу летить на великій висоті для економії палива, а знижується лише перед безпосередньою атакою. 

Нібито у 2019 році почались випробування "Онікс-М" - з дальністю польоту 800 км, яка була досягнута зменшенням ваги електроніки та заміною палива. Тоді повідомлялось про перші "кидкові пуски", що говорить лише про початок багаторічного циклу випробувань.

Протикорабельною ракетою по наземній цілі

Через те, що "Онікс" це протикорабельна ракета із класичною системою пошуку та наведення за допомогою радіолокаційноъ головки, то її використання проти наземних цілей було вкрай обмеженно. Але наприкінці 2021 року було повідомлено, що "Онікс" тепер може використовуватись по наземних цілях.

Скоріш за все це пов’язано із додаванням до ракети супутникової системи навігації й ракета просто падає у визначену точку координат. Це і дозволяє військовим злочинцям з 15-у окремої берегової ракетної бригади армії РФ з окупованого Криму обстрілювати Одесу, до якої з мису Тарханкут 180 км.

Водночас використання ракет "Онікс" для знищення наземних цілей може бути свідченням браку більш пристосованих до таких задач ракет "Калибр". Принаймні "Онікс" - дорожча та меньш точніша у випадку використання проти наземних цілей.  

Характеристики ракети "Онікс"

  • Довжина: до 8,6 м
  • Маса ракети: 3000 кг.
  • Максимальна швидкість: 2,6 Маха
  • Дальність дії: 300 км
  • Маса бойової частини: 300 кг