Сьогодні вранці люди почали розбирати блокпост / фото ternopoliany.te.ua

На Тернопільщині поліція відкрила кримінальне провадження через спробу обмежити проїзд до санаторію «Медобори», в який хотіли поселити евакуйованих з Китаю українців.

Як повідомив кореспонденту УНІАН начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол, провадження відкрили учора за ст. 279 (блокування транспортних комунікацій) ККУ.

Він зазначив, що повністю дорогу в смт Микулинці Теребовлянського району при повороті у село Конопківка, де розташований санаторій, люди не перекривали. Однак ініціаторам встановлення бетонних блоків на дорозі доведеться відповідати за свої дії.

Відео дня

«На місці ми роз’яснювали, що перекривати дорогу не можна, бо це буде кримінальна відповідальність. У більшості люди до нас прислухалися. Але деякі підприємці та господарські організації надто активно себе проявили, задіяли свою техніку. Було обмеження руху за допомогою бетонних блоків. Зараз ми вивчатимемо, на скільки ці обмеженні завадили життєдіяльності регіону, буде об’єктивне розслідування і дана всім діям належна оцінка. Якщо факт доведуть, хтось нестиме кримінальну відповідальність, хтось – адміністративну. Бетонні перешкоди на дорозі – це вже як мінімум адміністративне правопорушення, такого робити не можна було», – підкреслив Богомол.

Він додав, що одразу після появи бетонних блоків поліція звернулася до балансоутримувача.

«Вони не відреагували. Цьому також даватимемо оцінку. Хоча й розумію, що в цей день спроба розчистити дорогу справді могла призвести до масової сутички», – зауважив поліцейський.

Він також звернув увагу на те, що під час акцій протесту на блокпосту в Микулинцях були зафіксовані заклики до незаконних дій.

«Мало місце підбурювання до перекриття доріг, блокування роботи санаторію. Даватимемо всьому цьому правову оцінку. У ніч з 19 на 20 лютого хтось знеструмив санаторій «Медобори», а коли приїхала ремонтна бригада електриків, на блокпосту їх не пропустили. Ми не хотіли тоді сутичок, тож не застосовували силу для врегулювання ситуації, але сам факт порушення зафіксували. Зараз винуватцям доведеться відповідати. Загалом своїми діями люди завдали серйозного іміджевого удару нашій державі. Російські телеканали з радістю все це тепер тиражують і буквально знущаються в своїх матеріалах. Заклики збити літак ракетою, вивезти евакуйованих з Китаю співвітчизників в Чорнобиль. Я не впізнавав наших людей», – каже Богомол.

Учора ввечері жителі Микулинецької ОТГ, попри поселення евакуйованих в Полтавській області, ще раз зібралися на блокпосту і провели там молебень. За даними Богомола, сьогодні вранці люди почали розбирати блокпост.

Як повідомляв УНІАН, ввечері 17 лютого після повідомлення тернопільських ЗМІ про наміри привезти в санаторій «Медобори» евакуйованих з Китаю українців люди облаштували цілодобовий блокпост на дорозі.

Згодом директор санаторію Василь Мартинюк заявив про відмову прийняти групу евакуйованих з Китаю громадян попри попередні домовленості з керівництвом держави. Свою відмову він пояснив тиском громади та відмовою колективу санаторію обслуговувати евакуйованих.