Авраменко пояснив, як правильно вживати українською "за рахунок" / скриншот

Навіть ті, хто змалку розмовляє українською, можуть неправильно вживати такі конструкції як "за рахунок". Коли її доречно використовувати, а коли - ні, в ефірі "Сніданок з 1+1" пояснив відомий вчитель українською мови Олександр Авраменко.

"Чи можна "парк реконструювати за рахунок спонсора"? Краще це робити "коштом" спонсора або "за кошт". Чи можна "наповнити бюджет за рахунок приватизації"? Ні, краще "наповнювати завдяки приватизації". Чи можна "добре навчати учнів за рахунок сучасних технологій"? Не варто. Добре навчати учнів можна, "використовуючи сучасні технології". Але і це ще не все. Не треба в наведених ситуаціях використовувати слово "дякуючи". Наприклад, "реконструювали парк, дякуючи спонсорам". "Дякуючи" означає "висловлювати вдячність". Але ж не про вдячність йдеться в цьому реченні, а про за, за чий кошт зроблено добру справу", – каже Авраменко.

Отже, резюмує лінгвіст, варто замість конструкції "за рахунок" вживати "коштом", "завдяки" або "використовуючи" – вибір залежить від контексту. 

Говоримо українською правильно - поради Авраменка

Раніше Олександр Авраменко відповів на мовне питання, яке багатьох заганяє в глухий кут – з якої літери писати "з днем народження". 

Також лінгвіст назвав слова, які несправедливо носії мови забувають або взагалі не знають, і пояснив, як сказати українською "востребованный", "косноязычный", "томный".

Вас також можуть зацікавити новини: