Гіркіна засудили до чотирьох років колонії / скріншот

Ігор Стрєлков-Гіркін отримав вирок у вигляді чотирьох років колонії загального режиму.

Російські ЗМІ повідомили, що російського терориста звинуватили за частиною 2 статті 280 "Публічні заклики до екстремізму з використанням інтернету" Кримінального кодексу Російської Федерації

Підставою для цього стали дві публікації російського військового: у першій йшлося про повернення Криму Україні, а в другій про невиплати російським військовим. Один із цих постів (який саме – не повідомляється) визнали екстремістським і за ним висловили обвинувачення. 

Відео дня

Сім'я Ігоря Гіркіна оскаржить вирок. За словами сторони захисту Гіркін не мав наміру закликати якимось чином до екстремізму, коли розміщував пости, які й стали причиною для відкриття справи щодо нього. Він нібито хотів лише допомогти військовослужбовцям.

Дружина засудженого також заявила про те, що повністю згодна з тим, що вирок потрібно оскаржити. Про те, коли саме буде подано апеляційну скаргу, поки що не відомо. 

Обвинувачення просило призначити Стрєлкову 4 роки і 11 місяців колонії. 

Адвокат Ігоря Стрєлкова Олександр Молохов у коментарі BRIEF назвав вирок своєму підзахисному "потворним судовим актом, який не має нічого спільного з правосуддям".

"Розцінюю суворий вирок патріоту Стрєлкову як помсту з боку тих людей при владі, які сплять і бачать, щоб продати Росію "з потрохами"... У світовій історії є, мабуть, один тільки подібний приклад, коли чесного військового, готового віддати життя за Батьківщину, усували, побоюючись його впливу на розуми - це історія Манлія Капітолійського, того самого, завдяки якому "гуси Рим врятували"... Скажу так: Стрєлков - це зараз, мабуть, один із небагатьох людей, яких хочеться захищати, це моральний камертон, самурай-лояліст, якщо хочете", - сказав Молохов.

Ігор Стрєлков став відомим у 2014 році, коли Росія розпочала війну на Донбасі. Тоді він керував загоном, який розпочав військові дії проти України. Того ж року Стрєлков ненадовго зайняв посаду міністра оборони так званої "ДНР". 

У листопаді 2022 року суд у Нідерландах засудив Ігоря Стрєлкова і ще двох фігурантів справи про катастрофу "боїнга" на Донбасі до довічного ув'язнення. Тоді він заявляв, що для нього "не залишилося безпечного місця на землі". 

Арешт Гіркіна - головні новини

21 липня Ігор Гіркін-Стрєлков потрапив до російського СІЗО. Його звинувачують у публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності в Інтернеті. Максимальне покарання, яке загрожує військовому злочинцю, - п'ять років позбавлення волі.

Згодом Гіркін-Стрєлков заявив, що боїться, що його чекає доля ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина. Злочинець розповів, що очікує обвинувального вироку, але ще більше побоюється, що його вб'ють. 

Вас також можуть зацікавити новини: