Окупанти так і не змогли взяти Лиман / фото соцмережі

Ділянка фронту протяжністю майже 140 км пожвавилася, привертаючи до себе увагу. Дана ділянка фронту це не тільки зона бойових дій, а й плацдарм для масштабної російської ІПСО, покликаної посіяти в українцях паніку, а російським споживачам - вселити віру в їхню армію.

На це звернув увагу військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. Він зазначив, що саме з цієї причини "російські пропагандисти дії на Лимансько-Куп'янській осі називають початком, розігрівом перед епічним наступом, порівнюють Куп'янськ з Бахмутом і марять походом на Харків".

Однак, на цій ділянці фронту зосереджені підрозділи двох груп військ, а саме, "Захід" і "Центр" - сумарно це друга за чисельністю концентрація сил у всій зоні бойових дій, після запорізької.

Відео дня

При цьому, як зазначив експерт, у групи військ "Захід" не наступальний потенціал, а оборонний. 

"Яка ймовірність успішного наступу і прориву оборони противника підрозділами, у яких не наступальний функціонал, а оборонний?",- задався питанням аналітик.

Він зазначив, що просування ціною знекровлення свого ресурсу, придатного для оборони, призводить до того, що і оборону неможливо буде тримати.

Аналітик нагадав, що в другій половині червня розгорнувся російський наступ на Лиман, але він закінчився провалом, як і наступ на Куп'янськ, що почався з кінця липня-початку серпня.

Коваленко зазначив, що у підсумку російський масштабний наступ по Лимансько-Куп'янській осі, який почався з другої половини червня, так і не досяг жодної поставленої мети. А серед них були: показати свої наступальні здібності, відвернути увагу Генштабу ЗСУ з півдня на схід і змусити розосередити сили, для зменшення тиску в Запорізькій області, перетворити Куп'янськ на другий Бахмут і відволікати увагу вже внутрішньої аудиторії від провалів на півдні.

Ситуація на Лимансько-Куп'янському напрямку

Російські окупанти продовжили наступальні дії на рубежі Куп'янськ-Сватове-Кремінна і просунулися вперед. Про це йдеться у свіжому звіті Інституту з вивчення війни. При цьому в Інституті зазначили, що не виявили свідчень прибуття нових російських частин або з'єднань на Куп'янський і Лиманський напрямки.

Вас також можуть зацікавити новини: