Ф

Поштовхом до розвитку ринку інноваційних продуктів у тютюновій індустрії став той факт, що найбільшу шкоду від куріння організму наносить не нікотин, а 7000 шкідливих речовин, що містяться в димі сигарети. А також те, що саме через нікотинову залежність курцям складно побороти звичку. 

З метою знизити шкоду для здоров'я курців вчені розробили ряд «бездимних» продуктів: нікотинові пластирі, жуйки, електронні системи доставки нікотину (ЕСДН). Лідером в категорії є електронні сигарети та системи нагрівання тютюну – вони дозволяють зберегти звичний ритуал і забезпечують насичення нікотином у короткі терміни. Кількість шкідливих речовин у таких продуктах на 90-95% нижче у порівнянні з сигаретами. Це дало підставу використовувати ЕСДН для відмови від куріння, а дослідження довели, що їх ефективність у три рази вище у порівнянні з іншими альтернативами. 

Всесвітня організація охорони здоров'я розглядає використання бездимних продуктів для відмови від залежності, заявляючи, що це могло би бути кроком на шляху до скорочення рівня куріння. Деякі розвинені країни вже пішли цим шляхом, запровадивши комплексну стратегію, в основі якої – поступове зниження негативного впливу шкідливих продуктів шляхом їх заміни на менш шкідливі.  

Відео дня

Наприклад, завдяки альтернативним продуктам у Великій Британії за 2006-2016 рр. рівень куріння знизився до історичного мінімуму – 15,5%. А з більш активним використанням ЕСДН у 2019 році показник склав 14,7%. Спираючись на статистику, Відомство охорони здоров'я закликало забезпечити доступ до електронних альтернатив, щоб поліпшити здоров'я курців, які не можуть кинути. Так, у лікарнях країни були відкриті спеціалізовані магазини. «Будь-яка альтернатива доступна, і ми просимо відвідувачів і пацієнтів працювати спільно з нами, щоб забезпечити зміни», – сказав доктор Девід Каррутерс, директор West Birmingham NHS Trust. – «Відмова від куріння економить ваші гроші і зберігає здоров'я».

Крім Великої Британії, інші країни прийняли ряд важливих законодавчих ініціатив. У квітні 2019 року підрозділ Міністерства охорони здоров'я і соціальних служб у США (FDA) виступив із доповіддю про електронну систему нагріву тютюну IQOS. Посилаючись на результати 8 незалежних досліджень, FDA дозволило продаж IQOS у США, підтвердивши, що при його використанні виділяється значно менше шкідливих речовин, ніж при курінні сигарети.

Нова Зеландія підійшла до питання боротьби з курінням із ще більшою відповідальністю. Був створений план з боротьби з курінням, мета якого – до 2025 року скоротити кількість курців у країні до 5-0%. План заснований на підході пропорційного регулювання: найбільш шкідливі продукти робляться найменш доступними, і навпаки. 

Нещодавно в Україні був опублікований проєкт закону. Його суттєва відмінність від плану Нової Зеландії полягає в тому, що МОЗ планує прирівняти електронні системи до звичайних сигарет. Автори ініціативи не врахували властивості альтернативних продуктів і по суті запропонували підхід, що суперечить підходам у регулюванні в розвинених країнах. Аналіз світового досвіду та визнання електронних систем як реальної альтернативи при відмові від куріння – крок назустріч поліпшенню громадського здоров'я в Україні.