Користь і шкода гарбуза / depositphotos.com

Культуру почали вирощувати 5.5 - 8 тисяч років тому і вона швидко зайняла своє місце не тільки в кулінарії, але і в медицині. Гарбуз активно застосовували для приготування різних страв, на основі овоча робили лікувальні мазі. Гарбузове насіння так само, як і сам плід, неймовірно корисне. Вважалося, що гарбуз виводить з організму гельмінтів і має проносний ефект.

Докладно про те, скільки на день потрібно з'їдати гарбуза і як правильно його вживати - читайте далі в матеріалі.

Користь гарбуза - важливі нюанси

Чому потрібно вживати гарбуз / depositphotos.com

Необхідні організму речовини знаходяться в м'якоті, насінні і квітах. Концентрація каротинів в гарбузі в 5 разів вище, ніж в моркві. Вітамін А покращує зір, і вважається ефективним антиоксидантом. Також гарбуз містить вітаміни С, Е, К і майже все вітаміни групи В.

Відео дня

Високий вміст цинку виводить овоч в трійку лідерів по корисності. Відсутність крохмалю, холестерину і трансжирів - причина, по якій гарбуз ідеально підходить для тих людей, що худнуть. Калорійність - 22 ккал на 100 гр. Також він показаний людям з підвищеним тиском, так як зміцнює стінки судин.

Користь гарбуза для жінок і чоловіків

За допомогою осіннього овоча можна прискорити метаболізм і налагодити травні процеси в організмі. Гарбуз виводить з організму токсини і шлаки. Дієтологи переконані, що овоч необхідно включити в раціон людям з атеросклерозом, туберкульозом і подагрою. Також гарбуз зміцнює імунітет, покращує стан шкіри, має протинабряковий ефект.

Читайте такожРейтинг горіхів по корисності-скільки в день їх можна їстиГарбуз містить калій, магній, клітковину і каротиноїди. Ці речовини нормалізують рівень холестерину. Благотворно овоч впливає і на стан шлунково-кишкового тракту, показаний при гастритах, виразковій хворобі. Насіння гарбуза вважається хорошим протигельмінтним засобом, лікують вугровий висип і лупу, можуть регулювати виділення шкірного сала.

Користь гарбуза для вагітних обумовлена її властивостями знижувати блювотний рефлекс.

Шкода гарбуза - кому не можна вживати

Кому протипоказана гарбуз / depositphotos.com

Лікарі вважають, що гарбуз протипоказаний людям, у яких спостерігаються:

  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • запальні процеси в області печінки і нирок;
  • камені в жовчному міхурі і нирках;
  • цукровий діабет.

Незважаючи на низьку калорійність овоча, його краще не вживати літнім людям і маленьким дітям, так як він важко перетравлюється. Бувають випадки, коли гарбуз викликає здуття живота і послаблення стільця, тоді знижуйте частоту вживання і зменшуйте розмір порції. При індивідуальній непереносимості і алергії варто зовсім відмовитися від гарбуза.

Тим, хто вживає в їжу гарбузове насіння, дієтологи рекомендують звертати увагу на його калорійність - 560 ккал на 100 гр.

Вас також можуть зацікавити новини: