Глазур для торта - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Солодка глазур – це не просто глянцеве покриття-прикраса для тортів, вона ще й допомагає довше зберегти свіжість випічки.

Готується глазур для торта найчастіше з шоколаду або какао.

Шоколадна глазур

  • Гіркий шоколад - 100 г
  • Вершкове масло - 27 г
  • Сметана 25% - 45 г
  • Ванілін - за смаком
  • Цукрова пудра - 110 г
  • Сіль - дрібка

Шоколад поламати й покласти в миску, розтопити його на водяній бані. Оскільки шоколад гіркий, додати в миску одну столову ложку води.

Відео дня

Читайте такожНіжний чізкейк: як приготувати неймовірний десерт без випікання

У миску з гарячим шоколадом покласти вершкове масло і перемішати до однорідної глянцевої маси. Робити це слід плавними рухами, щоб у ній не утворилися бульбашки повітря. Це може вплинути на кінцевий результат під час нанесення.

Додати сметану і перемішати до однорідної маси (вона має легко стікати з ложки).

У миску з глазур'ю всипати цукрову пудру дрібного помелу й перемішати. Для посилення аромату можна додати ваніль або коньяк хорошої якості.

Покрити миску з глазур'ю плівкою та прибрати в холодильник на півгодини.

Дістати глазур з холодильника і залишити при кімнатній температурі на 10 хвилин, щоб вона нагрілася і стала трохи рідшою. Температура готової глазурі повинна бути 35-40°С.

Глазур з шоколаду готова й можна наносити на поверхню торта.

Карамельна глазур

  • Цукор гранульований (бажано дрібно-зернистий) - 180 г
  • Вода (тепла) - 150 г
  • Сливки (35%) - 150 г
  • Крохмаль кукурудзяний - 10 г
  • Желатин (листовий) - 5 г

Листовий желатин замочити в холодній воді.

Холодні вершки змішати з просіяним крохмалем.

Приготування карамелі. На суху сковороду з товстим дном насипати цукор. Розтоплювати його на невеликому до світло-коричневого кольору, головне не перепалити цукор.

Як готувати глазур для торта / фото ua.depositphotos.com

Акуратно влити у карамель теплу воду. Довести до кипіння і до повного розчинення карамелі, перевірити, провівши ложечкою по дну посудини.

Гарячу карамельну масу влити тонкою цівкою у вершки з крохмалем, невпинно перемішуючи вінчиком. Трохи остудити та ввести у неї щойно віджатий листовий желатин.

Дзеркальна шоколадна глазур

  • Шоколад (чорний + молочний) - 50 г
  • Желатин - 3 г
  • Сироватка - 30 г

Сироватку обов'язково потрібно спробувати на смак, щоб не була надмірно кислою чи старим продуктом.

Залити желатин сироваткою, дати йому час збільшитися в обсязі. Потім розплавити шоколад, з'єднати з желатиновою масою, активно розмішати.

Якщо необхідно, повторно підігріти масу, щоб домогтися гладкої консистенції (але не доводити до кипіння та не перегрівати).

На поверхні готової глазурі можуть з'явитися бульбашки повітря. Розмішуючи масу, охолодити її.

Кольорова дзеркальна глазур

  • Вода - 65 мл
  • Цукор - 115 г
  • Сироп глюкози - 115 г
  • Желатин - 9 г
  • Білий шоколад - 50 г
  • Барвник будь-якого кольору (жиророзчинний)

З'єднати в мисці цукор, воду та сироп глюкози. Покласти на вогонь і варити, перемішуючи. Довести до кипіння і варити до розчинення всіх компонентів (це буде майже відразу після закипання).

Читайте такожНайсмачніші налисники: як приготувати апетитну страву

Гарячу масу налити в шоколад, перемішати.

Желатин розчинити в теплій воді, потроху додавати в масу. Пробити масу блендером, намагаючись, щоб бульбашок було якомога менше.

Додати в масу барвник бажаного кольору. Перемішувати до його розчинення. Процідити масу через сито. Готову глазур накрити плівкою "в контакт" і покласти в холодильник.

Використовувати глазур можна на наступний день. До цього часу вона вже встигне застигнути, тому її треба буде попередньо розчинити водяній бані.