Сирний соус - рецепт / фото Shutterstock

Сирний соус є прекрасним доповненням до макаронів та страв з овочів, а також його можна подавати до різного роду закусок, чіпсів, запіканок та м'яса.

Основа такого соусу, звісно ж, є сир, до котрого зазвичай додають інші інгредієнти, а також приправи. Наприклад, готують вершково-сирний соус, соус сирно-яєчний, сирний соус бешамель.

Сирний соус

  • Молоко - 300 мл
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Масло вершкове - 15 г
  • Сир Емменталь - 100 г
  • Сир пармезан - 20 г
  • Борошно - 1 ст. л.
  • Лавровий лист - 1 шт.
  • Горіх мускатний мелений - за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком
  • Сіль - за смаком

У кухлик налити молоко. Невелику цибулину нарізати довільно та покласти в молоко. Туди ж відправити лавровий лист.

Відео дня

Читайте такожСоковиті й ароматні гречаники: як приготувати ситну страву

Покласти кухлик на плиту, довести до кипіння, зняти з вогню, накрити кришкою й залишити на 20 хвилин. Як мине вказаний час, молоко процідити.

Натерти на дрібній тертці сир Емменталь і пармезан.

У сковороді розтопити 15 г вершкового масла, насипати борошно й обсмажувати його до золотистого. Потім додати цибульне молоко і варити до загустіння, постійно помішуючи.

Додати сіль, перець та мускатний горіх, перемішати. Додати тертий сир. Варити сирний соус до однорідності.

Сирно-часниковий соус з вершками

  • Вершкове масло - 60 г
  • Часник - 2 зубч.
  • Борошно - 10 г
  • Вершки жирні (33%) - 250 мл
  • Пармезан - 75 г
  • Перець - 1,5 г
  • Сіль - 1,5 г

У сотейник викласти вершкове масло і на середньому вогні розтопити його, не доводячи до кипіння й утворення піни. Дрібно нарізати часник. Коли масло розтопиться, збільшити вогонь, викласти подрібнений часник і злегка обсмажити, щоб у вершкового масла з'явився приємний аромат.

Як приготувати сирний соус / фото w-say.ru

Через сито всипати в сотейник просіяне борошно і швидкими рухами перемішати. Підсмажити борошно протягом 1-2 хвилин, помішуючи силіконовою лопаткою.

Потім поступово влити тонкою цівкою холодні вершки. Постійно помішуючи, продовжувати варити соус на повільному вогні до невеликого запустіння – він повинен стікати з лопатки.

Додати перець чорний мелений перець, сіль і всипати натертий пармезан. Перемішати соус і зняти вогню. Дати соусу трохи охолонути, після чого скуштувати на смак і за необхідності приправити ще перцем та сіллю.

Соус бешамель з сиром

  • Борошно - 3 ст.л.
  • Вершкове масло - 70 г
  • Молоко - 0,5 л
  • Мускатний горіх - 0,5 ч.л.
  • Твердий сир - 200 г
  • Сіль - за смаком
  • Білий перець - за смаком

На повільному вогні розтопити масло, не даючи йому закипіти. Коли масло розтопиться, додати борошно і мелений мускатний горіх, швидкими рухами перемішуючи масу.

Читайте такожСмачні мариновані печериці: рецепти апетитної закуски

Тонкою цівкою влити холодне молоко, ретельно перемішати. Грудочки, які утворилися, розбити за допомогою блендера.

Уварювати на невеликому вогні до загустіння (5 хвилин), всипати тертий сир і тримати на плиті до того моменту, поки він не розплавиться повністю.

Вже готовий соус посолити і поперчити до смаку. Використовувати бешамель у теплому вигляді, не допускаючи охолодження.