Сирний соус є прекрасним доповненням до макаронів та страв з овочів, а також його можна подавати до різного роду закусок, чіпсів, запіканок та м'яса.
Основа такого соусу, звісно ж, є сир, до котрого зазвичай додають інші інгредієнти, а також приправи. Наприклад, готують вершково-сирний соус, соус сирно-яєчний, сирний соус бешамель.
Сирний соус
- Молоко - 300 мл
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Масло вершкове - 15 г
- Сир Емменталь - 100 г
- Сир пармезан - 20 г
- Борошно - 1 ст. л.
- Лавровий лист - 1 шт.
- Горіх мускатний мелений - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
- Сіль - за смаком
У кухлик налити молоко. Невелику цибулину нарізати довільно та покласти в молоко. Туди ж відправити лавровий лист.
Читайте такожСоковиті й ароматні гречаники: як приготувати ситну страву
Покласти кухлик на плиту, довести до кипіння, зняти з вогню, накрити кришкою й залишити на 20 хвилин. Як мине вказаний час, молоко процідити.
Натерти на дрібній тертці сир Емменталь і пармезан.
У сковороді розтопити 15 г вершкового масла, насипати борошно й обсмажувати його до золотистого. Потім додати цибульне молоко і варити до загустіння, постійно помішуючи.
Додати сіль, перець та мускатний горіх, перемішати. Додати тертий сир. Варити сирний соус до однорідності.
Сирно-часниковий соус з вершками
- Вершкове масло - 60 г
- Часник - 2 зубч.
- Борошно - 10 г
- Вершки жирні (33%) - 250 мл
- Пармезан - 75 г
- Перець - 1,5 г
- Сіль - 1,5 г
У сотейник викласти вершкове масло і на середньому вогні розтопити його, не доводячи до кипіння й утворення піни. Дрібно нарізати часник. Коли масло розтопиться, збільшити вогонь, викласти подрібнений часник і злегка обсмажити, щоб у вершкового масла з'явився приємний аромат.
Через сито всипати в сотейник просіяне борошно і швидкими рухами перемішати. Підсмажити борошно протягом 1-2 хвилин, помішуючи силіконовою лопаткою.
Потім поступово влити тонкою цівкою холодні вершки. Постійно помішуючи, продовжувати варити соус на повільному вогні до невеликого запустіння – він повинен стікати з лопатки.
Додати перець чорний мелений перець, сіль і всипати натертий пармезан. Перемішати соус і зняти вогню. Дати соусу трохи охолонути, після чого скуштувати на смак і за необхідності приправити ще перцем та сіллю.
Соус бешамель з сиром
- Борошно - 3 ст.л.
- Вершкове масло - 70 г
- Молоко - 0,5 л
- Мускатний горіх - 0,5 ч.л.
- Твердий сир - 200 г
- Сіль - за смаком
- Білий перець - за смаком
На повільному вогні розтопити масло, не даючи йому закипіти. Коли масло розтопиться, додати борошно і мелений мускатний горіх, швидкими рухами перемішуючи масу.
Читайте такожСмачні мариновані печериці: рецепти апетитної закуски
Тонкою цівкою влити холодне молоко, ретельно перемішати. Грудочки, які утворилися, розбити за допомогою блендера.
Уварювати на невеликому вогні до загустіння (5 хвилин), всипати тертий сир і тримати на плиті до того моменту, поки він не розплавиться повністю.
Вже готовий соус посолити і поперчити до смаку. Використовувати бешамель у теплому вигляді, не допускаючи охолодження.