Церковне свято 20 серпня / depositphotos.com

20 серпня в церкві вшановують двох Пименів - преподобного Пимена Болящого, Печерського і Пимена, ігумена і пісника Печерського, а також мученика Марина Кесарійського. У народному календарі свято прозвали Марини - Пімени. Що важливо зробити цього дня і які заборони не можна порушувати на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

20 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Пимен Печерський жив у XI-XII століттях. З дитинства він ріс дуже слабкою дитиною. Пимен сам попросив батьків відвезти його в Києво-Печерську лавру. Батьки так і зробили і стали просити Господа зцілити їхнє дитя. Пимен же, навпаки - не просив про зцілення, а вирішив залишитися в Лаврі й винести всі випробування, які приписані йому Богом. За переказами, його залишили в монастирі, а обряд постригу здійснили ангели.

Незважаючи на хворобу, Пимен прожив ще 20 років, а за 3 дні до смерті одужав. Сталося це дивовижним чином: над церквою з'явилися три вогняні стовпи, і монах раптом зцілився. Завдяки цьому, він обійшов увесь монастир, попрощався з усіма і заповів поховати його в печері, де були мощі преподобного Антонія (Ближні печери Києво-Печерської лаври). 

Відео дня

***

20 серпня також згадують Пимена, пісника Печерського. Про його життя відомо небагато. Він їв тільки раз на тиждень, але ніконда не слабшав від посту, трудився нарівні з іншими - молов у жорнах, носив на собі дрова. І через ніч стояв на молитві. Його мощі спочивають у Дальніх печерах Києво-Печерської лаври.

***

Марин жив у III столітті, в Палестинській Кесарії. Він був знатного роду і сповідував християнство. Відомий випадок, коли одного разу Марін під час язичницького свята зруйнував вівтар і оголосив, що вірить у Христа. Марина стали вмовляти відректися від своїх слів, але він був непохитний. Тоді його, як це часто робили в ті часи, піддали тортурам - на превеликий подив, вони не завдавали чоловікові жодної шкоди. Тоді влада, не зумівши впоратися зі святим, стратила його.

Святих шанують 20 серпня за нинішнім календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати їх будуть 7 серпня.

Народні прикмети на 20 серпня

Народні прикмети на 20 серпня / Rolanas Valionis, Pixabay

Прикмети цього дня говорять про погоду найближчим часом і зиму:

  • туман розсіявся після сходу сонця - до гарної погоди;
  • світанок червоний - буде дощ;
  • хмари на горизонті в одну лінію - чекай дощу;
  • павуків не видно - погода зіпсується;
  • лелеки готуються відлітати - зима буде ранньою.

У народі 20 серпня - свято Марини - Пімени. Вважається, що з цього дня йде літо.

20 серпня - що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька суворих заборон:

  • забороняється лихословити, лаятися, бажати зла - як і в будь-яке інше церковне свято, тим більше - в піст;
  • не можна працювати жінкам у полі й на городі та виконувати будь-яку іншу важку роботу;
  • категорично не можна чіпати лелек і тим паче шкодити їм - у дім прийдуть хвороби та біди.

Триває Успенський піст - тим, хто постить, не можна вживати скоромну їжу, але в цей день дозволяється гаряча їжа з олією і трохи вина. 

Що можна робити 20 серпня 

У святого Пимена Болящого просять зцілення від недуг. Цього дня потрібно обов'язково допомогти хворим, бідним, знедоленим. За надану допомогу і подану милостиню - це може бути їжа, речі - Господь обдарує здоров'ям і благополуччям.

Цього дня закінчують збір малини і печуть малиновий пиріг. Також 20 серпня за старих часів особливо шанували лелек - їх вважали покровителями сім'ї та дому.

Вас також можуть зацікавити новини: