Вода в Крим - в Кабміні прогнозують посилення тиску з боку Кремля / REUTERS

Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко прогнозує, що тиск Російської Федерації на Україну щодо відновлення водопостачання Криму буде посилюватись, проте Україні не варто на нього піддаватись.

Читайте такожСвіт не повинен забути про окупацію Росією Криму - президент

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час міжнародної конференції «Проблемні питання водопостачання та використання водних ресурсів на території Криму в умовах російської окупації». Захід транслювався в YouTube Херсонською облдержадміністрацією.

Відео дня

«Тематика води педалюється для того, щоб змінити інформаційний фокус та перекласти відповідальність з країни-окупанта на країну-жертву, тобто на Україну. Це є інформаційний спосіб маскування своїх протиправних дій і звинувачення України», - заявив Яременко.

Він наголосив, що абсолютно очевидним є те, що постачання води через Північно-Кримський канал в Крим є неможливим до моменту його повної деокупації. «Я абсолютно впевнений, що ми маємо витримувати цю позицію незважаючи на будь-який тиск з боку РФ, який, я також думаю, буде посилюватись», - підкреслив Яременко.

Водночас він висловив переконання, що відновлення подачі води в Криму обов’язково буде відновлене через Північно-Кримський канал і це відбудеться одразу після його деокупації, над чим українська влада зараз працює.

Вода в Крим: що відомо

  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова у прісній воді через Північно-Кримський канал, який з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після окупації Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили.
  • Росія окупувала український Крим, увівши на півострів своїх військових та організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.
  • Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.