Україна ще не отримувада F-16, принаймні офіційно / фото US Air Force

Російські пропагандисти склепали кілька недолугих фейків про нібито знищення в Україні винищувачів F-16, аби хоч якось виправдатися після втрати одразу п’яти літаків Су-34 та Су-30. Про це повідомляє видання Defense Express.

Як стверджує видання, у пропагандистських ресурсах росіян розповсюджуються повідомлення, що загарбникам нібито вдалося якимось чином знищити одразу 6 винищувачів F-16 на аеродромі в Одесі. Також видання наводить скріншоти цих повідомлень із "фотодоказами".

На одному такому фото, знятому із супутника, видно аеродром із кількома знищеними літаками на ньому. У підписі до фото зазначено, що це аеродром в Одесі, однак він легко ідентифікується як військова база у Новофедорівці в окупованому Криму. А на знімку зображено наслідки українського удару по цьому аеродрому влітку 2022 року. 

Відео дня
фото twitter.com/hochu_dodomu

На іншому скріншоті із "фотодоказами" зображено знищений F-16 зблизька. У підпису до фото стверджується, що це також знято в Одесі, однак яскрава зелена трава на знімку дає зрозуміти, що це не могло бути знято в Україні наприкінці грудня. Сам знімок також легко ідентифікується як наслідки інциденту, який стався ще у 2018 році на авіабазі Флоренн у Бельгії.

фото defence-ua.com

Який саме російський пропагандистський ресурс опублікував настільки недолугі "фотодокази", не уточнюється. Відтак неможливо сказати, чи справді це саме російський фейк, а не чийсь недолугий жарт, покликаний висміяти "тупих росіян".

Знищення російських літаків в Україні та чутки про F-16 

Як повідомляв УНІАН, українські воїни днями завдали РФ серйозних авіаційних втрат. 22 грудня було збито одразу три винищувача-бомбардувальника Су-34. Цю втрату російські телеграм-канали визнали частково.

24 грудня стало відомо про збиття ще одного Су-34 окупантів та одного Су-30СМ. Ці втрати росіяни спростовують, хоча це не означає, що літаки не було збито.

Днями стало відомо, що винищувачі F-16 можуть прибути в Україну протягом найближчого тижня. Аналітики за побічними доказами дійшли висновку, що це відбудеться до кінця 2023 року.

Вас також можуть зацікавити новини: