Сюжет дня : Призначення нового голови НБУ

Призначення нового голови НБУ

16 липня 2020 року Верховна Рада за поданням президента Володимира Зеленського призначила новим головою Нацбанку України Кирила Шевченка, який раніше очолював державний "Укргазбанк".

1 липня голова Національного банку України Яків Смолій написав і подав президенту України заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням.

Смолій пояснив своє рішення тим, що протягом тривалого часу "на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що унеможливлює ефективне виконання ним своїх обов'язків".

На заяву Смолія відреагували в провладній фракції у парламенті. За словами голови фінансового комітету Ради Данила Гетманцева, можливо, Смолію доведеться обіймати посаду голови Нацбанку й надалі, якщо депутати не підтримають його відставку. Він також зазначив, що питання відставки буде розглядатися на засіданні фракції СН, а до того заяву розгляне комітет.

Крім того, нардеп вважає, що відставка Смолія може вплинути на відносини з Міжнародним валютним фондом.

Посли країн "Великої сімки" відреагували на заяву Смолія про відставку з посади голови Національного банку. У короткій заяві, яка була опублікована в Twitter, йдеться, що відставка голови НБУ може становити загрозу надійності реформ в Україні.

15 березня 2018 року Верховна Рада за пропозицією тодішнього президента Петра Порошенка призначила Смолія главою НБУ, звільнивши з цієї посади Валерію Гонтареву.

Смолій з 11 травня 2017 року виконував обов'язки глави НБУ.

Новини про зміну голови Нацбанку України в липні 2020 року

Останні новини
завантаження...
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся