Церковне свято 5 серпня / depositphotos.com

5 серпня в церкві вшановують чудотворну Почаївську ікону Божої Матері, а також згадують святих Феофіла, Трохима і ще 13 мучеників. Ким були святі, де знаходиться і в чому допомагає чудотворна ікона, народні прикмети і що не можна робити в церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

5 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Трохим, Феофіл і ще 13 християн постраждали під час гонінь за часів правління імператора Діоклетіана. За однією з версій, вони жили в провінції Лікії, за іншою - на острові Крит.

Трохим і Феофіл, а також їхні 13 слуг відмовилися приносити жертви язичницьким богам. Тому непокірних схопили, підвісили на дереві, стали катувати, а потім кинули у вогонь. Але на загальний подив, вони вийшли з вогню цілими й неушкодженими - і продовжили славити Бога. Тоді судді-язичники засудили їх до страти.

Відео дня

***

Почаївську ікону Божої Матері вшановують кілька разів на рік - 13 квітня, 5 серпня і 21 вересня за нинішнім калкендарем. Святкування 5 серпня встановлено в пам'ять позбавлення Успенської Почаївської Лаври від турецької облоги 20-23 липня 1675 року.

Під час Збаразької війни з турками полки татар підступили до Почаївської обителі. Ченці не мали чим особливо захищатися, а огорожа не ставала перешкодою для ворогів. Тоді ігумен обителі, Іосиф Добромирський, разом із братією і мирянами стали молитися Пресвятій Богородиці і преподобному Іову Почаївському. Коли стали співати акафіст Божій Матері, над храмом з'явилася Пречиста Богородиця з небесними ангелами, що тримають оголені мечі та преподобним Іовом, який благав Божу Матір про захист. Татари прийняли їх за привидів і стали пускати стріли, але ті поверталися назад і поранили тих, хто їх випустив. У війську почалася паніка і татари стали бити один одного. Ті з них, хто залишився в живих і потрапили в полон, після прийняли християнську віру.

Почаївська ікона Божої Матері ще не раз славилася своїми чудесами. 1721 року Почаїв зайняли уніати, але граф-уніат Микола Потоцький несподівано став благодійником Почаївської обителі. Якось він вирішив покарати свого кучера і в люті хотів убити його з пістолета. Кучер звернувся до Почаївської гори і вигукнув: "Матір Божа, явлена в іконі Почаївській, спаси мене!" Пістолет кілька разів дав осічку, кучер залишився живий, а сам граф негайно вирушив до ікони, а після присвятив себе і все своє майно облаштуванню обителі. Також відомий чудесний випадок зцілення перед іконою сліпої дівчинки Анни Акімчукової.

За переказами, Почаївську ікону Божої Матері подарувала ченцям дворянка Ганна Гойська - вона 1559 року одержала її як дарунок від проїжджаючого повз Почаїв митрополита Неофіта, майбутнього патріарха Константинопольського. Зараз чудотворна святиня зберігається в Успенській Почаївській лаврі в місті Почаєві Тернопільської області.

Пам'ять святих мучеників і чудотворної ікони вшановують 5 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати їх будуть 23 липня.

Народні прикмети на 5 серпня

Народні прикмети на 5 серпня / pixabay.com

Прикмети дня говорять про врожай і погоду найближчим часом:

  • туман зранку - буде багато грибів, а якщо випав увечері - встановиться гарна погода;
  • яскраві зірки видно до світанку - будуть дощі; 
  • дощ цього дня - до гарного врожаю.

У народному календарі 5 серпня - свято Трохим Безсонник. Прозвали його так через те, що було багато роботи, а спати було ніколи.

5 серпня - що сьогодні не можна робити

Є кілька суворих заборон цього дня:

  • не можна лаятися, сваритися, лихословити, бажати зла - це гріх;
  • заборонено відмовляти в допомозі та милостині, а також скупитися - до серйозних хвороб;
  • не можна довго спати і валятися в ліжку до обіду - проспиш достаток;
  • у свято заборонено лінуватися - можна позбутися своїх благ. 

Також цього дня забороняється ламати гілки або рубати калину - це спричинить за собою нещастя.

Що можна робити 5 серпня

До Почаївської Божої Матері звертаються з проханнями про зміцнення духу і віри, захист від недругів, моляться про зцілення від важких хвороб, про допомогу в нужді. 

Цього дня можна і потрібно добре попрацювати - вважається, що все зроблене принесе хороші плоди. Також можна сміливо починати нові справи, особливо важкі. Свататися або грати весілля 5 серпня - до міцного і довгого союзу. 

Якщо до цього дня достигла калина, її починають збирати і заготовляти на зиму. Калина завжди цінувалася своїми корисними властивостями, а саме дерево вважається оберегом - якщо посадити його біля будинку, то воно захищатиме його від негараздів, а в родині буде мир і взаєморозуміння. Гілочка або шматочок кори калини - сильний оберіг.

Раніше ми публікували повний православний календар на серпень 2023 - що і коли відзначаємо за нинішнім і новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: