Ілюстрація REUTERS

Запасів пшениці в Україні до наступного врожаю вистачить на шість місяців, а обмеження експорту загрожує втратою валютної виручки для українських агрокомпаній.

Читайте такожУкраїна поставила новий рекорд з експорту зерна

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час Години запитань до уряду в парламенті.

Відео дня

За його словами, уряд щодня тримає руку на пульсі щодо запасів продовольства в Україні, квот на експорт або ввезення товарів у країну.

"Щодо пшениці – у нас є шестимісячний запас для споживання в Україні до нового врожаю. Ми працюємо з фермерами та агрокомпаніями, і щотижня проводимо аналіз того, як вести політику щодо експорту зерна. І якщо ми не здійснимо експорт в тому обсязі, в якому повинні, при шестимісячному запасі, якого точно вистачить, залишиться зерно, яке потрібно буде викинути, а агрокомпанії втратять валютну виручку, і бюджет", – сказав він.

Шмигаль додав, що уряд очікує поліпшення прогнозу майбутнього врожаю у зв'язку дощами, які прийшли до України.

Як повідомляв УНІАН, Мінекономіки та учасники зернового ринку підписали меморандум про встановлення граничного обсягу пшениці, який може бути експортований з країни до 30 червня 2020 року. Цей обсяг встановлений на рівні 20,2 мільйона тонн. Урожай пшениці в Україні у 2019 році сягнув 28,3 мільйона тонн.

Станом на 8 травня Україна відправила на експорт 19,2 мільйона тонн пшениці.