Коли в Україні з’явиться вакцина від коронавірусу та чим лікуватися до того часу / фото REUTERS

Україна долучається до світових перегонів: хто перший створить вакцину від COVID-19.

Щонайменше, 150 мільйонів гривень на це вже є, заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Цікаво, хто розробник цього українського дива? Це доктор медичних наук з Америки Михайло Фаворов. Він навіть анонсував, що майбутня вакцина зможе протидіяти і новим видам коронавірусних інфекцій, тобто не лише "ковід". Чудова новина, на перший погляд, але щось у ній не збігається. Настільки не збігається, що дехто з епідеміологів навіть назвав лікаря Фаворова аферистом. 

Читайте такожУкраїна не має статусу розробниці кандидата у вакцини від коронавірусу - Ляшко

Журналісти з'ясували, коли і чи буде взагалі вакцина та чим лікуватися до того часу - про це йдеться у сюжеті Грошей.

Вакцина проти COVID-19: чи є у світу шанс розгадати найскладнішу медичну загадку 2020 року? Сьогодні над цим трудяться всюди: Британія, США, Китай. А днями українське МОЗ ошелешило суспільство: за рік українці отримають власну вакцину від коронавірусу

Початкова ціна питання таких досліджень - 150 млн грн. Гроші, обіцяє влада, будуть. Щоправда, експерти дуже скептично реагують на те, що українці таки отримають цю вакцину. Медики пояснюють: радіти, справді, зарано. 

"Це дуже невеликий проміжок часу, щоб встигнути це зробити. Взагалі, це продовжується півтора - два роки", - каже доктор медичних наук Сергій Борщов.

Один із розробників української вакцини - президент американської медичної компанії Михайло Фаворов - як сам каже, приїхав в Україну спеціально, щоб допомогти нашим науковцям. 

І поки навколо майбутньої української вакцини від американця Фаворова точаться суперечки, самі американці розпочинають третю фазу дослідження власного препарату. В експерименті беруть участь 30 тисяч людей. Прогнози оптимістичні, хоча висновки робити зарано. За волонтерами будуть спостерігати ще 13 місяці аби дослідити імовірні побічні ефекти. 

Ще більше критики навколо себе зібрала вакцина російська. Мінздрав РФ видав на неї тимчасову реєстрацію ще до початку випробувань на людях. Лікарям та вчителям РФ уже пропонують вакцинуватися. А найближчим часом вколоти у себе поки що недосліджену рідину зможуть всі охочі. Ба більше, на російську вакцину (чи те, що там називають вакциною) є попит і серед українців, стверджує заслужений лікар України, директор Інституту серця Бори Тодуров. 

Проте, українські лікарі попереджають: поспішати з вакцинацією в жодному випадку непотрібно - наслідки можуть бути серйозними. 

Офіційно вакцину з РФ до нас ніхто не завозить. Не офіційно - провести можна що завгодно. От тільки якість цієї контрабанди під великим питанням. 

Крім незрозумілої вакцини у Росії активно почали реєструвати і ліки від коронавірусу, також не чекаючи випробування на добровольцях. Деякі з цих препаратів продають і на теренах українського інтернету. Ціна одного з таких препаратів в Україні - 6,5 тис грн за упаковку. Та експерти попереджають: не ведіться на подібні оголошення. 

Загалом все те, що нам зараз пропонують від коронавірусу, ділиться на дві групи. Перша - відверті "фуфломіцини" - їх використовувати не можна ні в якому разі. Друга група - експериментальні препарати, дія яких уже місцями доведена. Наприклад, закінчилося випробування на коронавірусних хворих українського препарату, який існує на ринку уже десятки років.

"Це імунобіологічний препарат, який виготовляється з людської плазми. Це білкова фракція імуноглобуліну, який ми витягуємо із людської плазми", - розказує директор зі стратегічного розвитку медичної компанії Оксана Плотнікова.

Цей препарат, який застосовують при цитокіновому штормі - запальній реакції в організмі людини, тепер тестують і на тяжких хворих із коронавірусною інфекцією. 

Коронавірус цим препаратом не знищиш. Проте як показують клінічні випробування, смертність завдяки ньому може зменшитися в чотири рази. 

Щоправда, якщо хворому знадобиться таке лікування, віддати із сімейного бюджету необхідно буде чималу суму. Один флакон цього імуноглобуліну коштує 9 тисяч гривень. В залежності від ваги та стану пацієнта йому може знадобитися до 10 таких флаконів. 

Найближчим часом українська фармкомпанія розпочинає дослідження ще одного препарату вже на основі плазми людей, які перехворіли на "ковід". За прогнозами науковців ефективність таких ліків буде значно вища. Єдина проблема - не вистачає самої плазми. Поки що вдалося зібрати всього 800 літрів такої плазми. Для початку дослідження потрібно щонайменше у три рази більше. Та якщо вдасться оперативно це зробити, за пів року доклінічні дослідження будуть завершені. 

Вакцина проти коронавірусу: що відомо

  • 20 жовтня президенту Володимиру Зеленському представили результати доклінічної фази дослідження українського кандидата у вакцини проти COVID-19.
  • Розробники представили главі держави результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини. Ці дослідження тривали шість місяців і включають наявність нейтралізації вірусу COVID-19 у культурі інфікованих клітин людини. Цей кандидат оригінальної української вакцини створюється на основі унікального підходу.
  • Один з розробників – міжнародний експерт у галузі охорони здоров’я та епідеміології, доктор медичних наук Михайло Фаворов – заявив, що нинішня розробка дає змогу припустити, що майбутній препарат допоможе боротися і з новими видами коронавірусних інфекцій, які постійно мутують. Він назвав дуже позитивним фактом те, що досі в Україні не було стрибка летальності у порівнянні зі зростанням кількості хворих.
  • Зеленський в інтерв'ю українським телеканалам, яке вийшло 22 жовтня, зазначив, що вакцина буде унікальною.