Доктор Примроуз Фрістоун поділилася порадами, як уникнути харчового отруєння / колаж УНІАН, фото le.ac.uk, pixabay.com

Той, хто стикався з харчовим отруєнням, знає, що він ніколи не хоче повторення цього досвіду. В подальшому це змушує вас обережніше підходити до вибору їжі.

Доктор Примроуз Фрістоун, старший викладач клінічної мікробіології в Університеті Лестера, дала кілька порад, як мінімізувати ризики отримання харчового отруєння. Для цього треба стежити за тим, що ви їсте і де, пише Mirror.

"Як мікробіолог, я, мабуть, краще за багатьох знаю ризик харчових інфекцій. Ось деякі речей, на які я звертаю увагу", - розповіла вона.

Відео дня

"Я рідко їм на природі, чи то пікніки або барбекю, оскільки ризик харчового отруєння зростає, коли їжа споживаєтсья на відкритому повітрі. Тримати руки в чистоті під час роботи з їжею - це ключ до того, щоб не захворіти, але як часто ви знаходите гарячу проточну воду та мило в парку чи на пляжі? Можна використовувати спиртові гелі для рук, це краще, ніж нічого, але вони не вбивають усі мікроби", - говорить Фрістоун.

Їжа має тенденцію приваблювати різних комах, які можуть переносити мікроби, такі як кишкова паличка, сальмонела та лістерія до вашої їжі. Доктор Фрістоун пропонує зберігати продукти, що швидко псуються, у холодильнику і накривати їх, щоб забезпечити безпеку.

"Якщо їжі дозволити нагрітися до 30°C протягом кількох годин, кількість мікробів збільшиться вдвічі. Для барбекю м'ясо потрібно ретельно готувати, а термометр для м'яса - хороша інвестиція, щоб уникнути харчового отруєння. Не їжте м'ясо, якщо його внутрішня температура нижча за 70 градусів", - говорить експерт.

Доктор Фрістоун також пропонує уникати фуршетів, так як продукти там легко забруднюються.

"Я дуже уважно ставлюся до мікробіологічної безпеки гарячих і холодних "шведських столів". У приміщенні харчові продукти можуть піддаватися зараженню комахами, пилом і, перш за все, людьми. Тому харчове отруєння є неминучим ризиком при вечері в форматі "шведського столу". Зараження відбувається від відвідувачів фуршету, які торкаються до їжі, а мікроби можуть потрапити від людей, що чхають або кашляють поруч з їжею", - розповідає експерт.

Які продукти не варто їсти

Також є продукти, які Фрістоун ніколи не буде їсти. Серед таких - сирі молюски, наприклад устриці.

"Це пов'язано з тим, що устриці є фільтраторами і можуть концентрувати в своїх тканинах мікроби, такі як вібріони і норовіруси. Устриці, заражені вібріонами, не виглядають, не пахнуть і не відрізняються за смаком, але все одно можуть викликати у вас серйозне захворювання. За оцінками Центру з контролю і профілактики захворювань США (CDC), близько 80 тисяч людей заражаються вібріоном через сирі устриці, і тільки в США щорічно від вібріозу помирають 100 осіб. Також можна отримати харчове отруєння при вживанні в їжу будь-яких сирих молюсків. Я їм тільки добре приготованих молюсків, тому що висока температура ефективно вбиває шкідливі мікроби", - розповідає Фрістоун.

Ще однією "проблемною" їжею мікробіолог називає пакетовані салати. Однак вона дала кілька рекомендацій, при яких їх усе ж можна їсти.

"Було виявлено, що салат у пакетиках може містити мікроби харчового отруєння, такі як кишкова паличка, сальмонела та лістерія. Більшість салатів у пакетах безпечні, якщо їх зберігати в холодильнику, добре мити перед вживанням (навіть готовий до вживання салат слід мити) і з'їдати якомога швидше після його покупки", - зазначає доктор Фрістоун.

Що стосується загальних кулінарних прийомів, доктор Фрістоун має кілька встановлених правил на кухні.

"Я регулярно перевіряю терміни придатності швидкопсувних продуктів. Але якщо термін придатності ще не закінчився, а упаковка з продуктами виглядає роздутою, або коли вона відкривається, їжа виглядає або пахне інакше, ніж очікувалося, я викидаю її у смітник, оскільки вона може бути забруднена", - каже вона.

Вона ніколи не використовує одні й ті самі обробні дошки для сирих і приготованих продуктів, миє руки до і після роботи з будь чим. Єдине, чого вона ніколи не робить, - це не розігріває варений рис.

"Це пов'язано з тим, що сирий рис може містити спори Bacillus cereus, що викликає харчове отруєння. Хоча клітини Bacillus гинуть при термічній обробці, спори виживають. Якщо рис залишити остигати і зберігати при кімнатній температурі, спори перетворюються на бактерії, чисельність яких швидко збільшується, оскільки при кімнатній температурі рис є хорошим середовищем для культивування бацил. Вирощена в рисі бацила може виробляти токсини, які вже через кілька годин після прийому можуть викликати блювоту і діарею, що тривають до 24 годин", - говорить Фрістоун.

Що стосується харчування поза домом, доктор Фрістоун залишається пильною. Зазвичай вона стежить за тим, як часто замінюються швидкопсувні продукти, а також ніколи не бере пакети з залишками їжі, що видається клієнту, оскільки вони зазвичай перевищують двогодинний ліміт безпечного зберігання.

Вібріонна інфекція - в чому небезпека

Як повідомляв УНІАН, нещодавно у 40-річної жінки з Каліфорнії розвинулася бактеріальна інфекція Vibrio vulnificus після приготування риби. Лікарям довелося ампутувати їй всі кінцівки, щоб врятувати життя.

За даними CDC, у людей може розвинутися вібріонна інфекція після вживання сирих або недоварених морепродуктів або устриць, або через відкриту рану. Інфекції Vibrio vulnificus зазвичай смертельні: близько 20% людей помирають, іноді протягом двох днів після хвороби. Пацієнти з інфекцією іноді потребують інтенсивної терапії та ампутації. Крім ампутації, їм також може знадобитися видалення мертвих тканин.

Дослідження, опубліковане в березні в журналі Scientific Reports, показало, що через глобальне потепління в найближчі роки ми можемо спостерігати зростання випадків цієї смертельної інфекції.

Вас також можуть зацікавити новини: